Nezaměstnanost v prosinci mírně stoupla. Trh práce je na svých limitech, říká expert

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 1. 2020 10:32
Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla z listopadových 2,6 procenta na 2,9 procenta. Ve čtvrtek to oznámil Úřad práce ČR.
Mapa zobrazuje podíl nezaměstnaných osob na počtu obyvatel v okresech ČR.
Mapa zobrazuje podíl nezaměstnaných osob na počtu obyvatel v okresech ČR. | Foto: Úřad práce ČR

Meziročně ale podíl nezaměstnaných klesl, předloni v prosinci dosáhla míra nezaměstnanosti 3,1 procenta.

Bez práce bylo ke konci loňského roku 215 532 uchazečů o zaměstnání, což je nejnižší prosincová hodnota od roku 1996. Volných míst loni v prosinci meziměsíčně i meziročně přibylo.

Během celého loňského roku nezaměstnanost podle úřadu práce kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezonní vlivy, zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala. Pro pracovní trh byl charakteristický vysoký počet volných pracovních míst a nízký počet uchazečů o zaměstnání, uvedl úřad práce. V letošním roce očekává nadále spíše stabilní situaci.

"Pracovní trh se v současnosti pohybuje na svých limitech. Nezaměstnanost vyjádřená podílem nezaměstnaných osob je rekordně nízká a možnost jejího dalšího poklesu je s ohledem na zpomalující ekonomiku v podstatě vyloučená," komentoval údaje o nezaměstnanosti analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. "Navíc se ze strany firem začínají objevovat zřejmé signály slabší poptávky po nových zaměstnancích," dodal. 

Také v prosinci situace na pracovním trhu odpovídala dlouhodobému stavu, ročnímu období a rovněž běžnému vývoji ke konci roku, kdy nezaměstnanost pravidelně roste. To potvrzuje i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. "Prosincový nárůst nezaměstnanosti není ničím výjimečný a v meziročním vyjádření nezaměstnanost dále klesla," uvedl Jáč.

Současně také připomenul, že nezaměstnanost v české ekonomice je už tak nízká, že nemá příliš prostoru kam se dále snižovat.

"S příchodem zimy postupně končí sezonní práce, zejména v zemědělství či ve stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nejvíce nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský kraj

Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v prosinci v Praze, kde činila 1,9 procenta. Následovaly Pardubický kraj s 2,2 procenta a Jihočeský a Plzeňský kraj s 2,3 procenta. Naopak v Moravskoslezském kraji bylo bez práce 4,4 procenta lidí, což je nejvíce v ČR.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v prosinci všech 77 okresů. Nejnižší nezaměstnanost vykázaly okresy Praha - východ (1,1 procenta) a Rychnov nad Kněžnou (1,3 procenta), nejvyšší byla v okresech Karviná (6,7 procenta) a Bruntál (5,6 procenta).

Volných pracovních míst evidoval úřad práce ke konci prosince 340 957, což je o 2287 více než v listopadu a o 16 547 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče. Nejvíce volných pozic nabízejí zaměstnavatelé v Praze a ve Středočeském kraji.

Největší zájem byl o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, kuchaře, zedníky nebo svářeče. "Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. V některých regionech a odvětvích je nedostatek nabídky pracovní síly už také z řad uchazečů o zaměstnání," uvedl úřad práce.

Video: Lidi jsou pohodlní, jdou radši do Amazonu než k nám, bez Ukrajinců to nejde, říká stavbař

Sehnat dělníka trvá měsíce, mohli bychom zaměstnat desítky lidí, ale musíme odmítat zakázky, říká jednatel stavební společnosti Kasten Aleš Kocourek. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy