Nezaměstnanost v Česku zůstává nejnižší v Evropě, potvrzuje nové porovnání

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
31. 7. 2018 11:47
Nejhorší situace panuje naopak na trhu práce v Řecku. Tam v dubnu nezaměstnanost dosáhla 20,2 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Brusel - Míra nezaměstnanosti v Evropské unii zůstala v červnu podle údajů Eurostatu beze změny na hodnotě 6,9 procenta. Níže byla naposledy v listopadu 2008. Nejnižší nezaměstnanost se 2,4 procenta zůstává v České republice, je ale o desetinu procentního bodu výše než v květnu. Vyplývá to z nových údajů Eurostatu.

Po České republice mělo v květnu podle údajů Eurostatu v rámci EU nejnižší míru nezaměstnanosti Německo, a to stejně jako v květnu 3,4 procenta.

Nejhorší situace panuje naopak na trhu práce v Řecku. Tam v dubnu nezaměstnanost dosáhla 20,2 procenta, aktuálnější údaje zatím Eurostat neposkytl. V závěsu za Řeckem následuje Španělsko s mírou nezaměstnanosti 15,2 procenta.

Meziročně se v červnu míra nezaměstnanosti ve všech členských státech EU snížila. Nejsilněji na Kypru, v Portugalsku a v Chorvatsku. Eurostat navíc zpřesnil směrem dolů květnovou míru nezaměstnanosti v eurozóně. Ta nakonec činila jen 8,3 procenta, nikoli 8,4 procenta.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch byl podíl lidí bez práce v červnu v Česku nejnižší od června 1996. Nezaměstnanost klesla na 2,9 procenta z květnových tří procent. Bez zaměstnání bylo 223 786 lidí. Počet volných míst naopak vzrostl na více než 301 516.

 

Právě se děje

Další zprávy