Nezaměstnanost se v září udržela na 3,8 procenta. Maláčová chválí program Antivirus

ČTK ČTK
2. 10. 2020 11:30
V evidenci úřadů práce v Česku bylo ke konci září 277 015 nezaměstnaných. Je to nejvyšší zářijová hodnota od roku 2017. Proti srpnu počet uchazečů o místo klesl o 2063, míra nezaměstnanosti přesto stagnovala na srpnových 3,8 procenta. Loni v září bylo v Česku bez práce 2,7 procenta lidí. Údaje v pátek zveřejnil Úřad práce ČR.
Ministryně práce Jana Maláčová
Ministryně práce Jana Maláčová | Foto: Vláda ČR

Podle ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) je český trh práce v dobré kondici díky úspěchu programu Antivirus, který má pomoci udržet zaměstnance ve firmách a bránit propouštění.

Stále příznivá situace na trhu práce podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy svědčí o tom, že před letošním nástupem pandemie na něm existoval značný polštář extrémně nízké míry nezaměstnanosti a historicky rekordního počtu volných pracovních míst.

Zároveň podle Kovandy tlumí růst nezaměstnanosti i vládní opatření na podporu zaměstnanosti, jako je program Antivirus. "Míra nezaměstnanosti nepřestává udivovat. Trh práce se i v krizi dokázal popasovat s čerstvými absolventy, přesto je třeba počítat s růstem míry nezaměstnanosti k pěti procentům," uvedl.

I podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče lze v dalších čtvrtletích čekat růst nezaměstnanosti. "Prudké poklesy HDP nelze přečkat bez nepříznivých dopadů na trh práce, jakkoliv jsou snahy vlád a dalších autorit ve smyslu tlumení dopadů hospodářské recese bezprecedentní," upozornil. V příštím roce tak podle něj může být v jednotlivých měsících překonána v případě nezaměstnanosti i úroveň pěti procent.

Zaměstnavatelé nabízeli v září prostřednictvím úřadů práce 316 658 volných míst. Bylo o 24 165 méně než v srpnu a o 28 696 méně než před rokem. Na jedno volné místo připadá v průměru 0,9 uchazeče.

"Meziměsíčně sice mírně klesl počet volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich ale nově nahlásili přes 51 000, což je o 4700 více než ve stejnou dobu loni," uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti z Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín. Dodal, že v příštích měsících nezaměstnanost pravděpodobně vzroste v souvislosti s útlumem sezonních prací.

Téměř tři čtvrtiny volných pracovních míst jsou určeny pro lidi se základním či nižším vzděláním. Největší zájem mají firmy o stavební dělníky, montéry, řidiče nákladních aut nebo kuchaře.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je v Karviné

Během září se na úřadech práce nově přihlásilo 50 874 lidí, především z Moravskoslezského kraje a středních Čech. Z evidence naopak odešlo zhruba 53 000 uchazečů. Novou práci získalo 37 118 osob.

Jako každý rok i letos se v září přihlásila do evidence uchazečů o zaměstnání hlavní vlna čerstvých absolventů škol a učilišť, kterých bylo téměř 12 700. Nezaměstnanost to ale výrazně neovlivnilo. Celkově bylo ke konci září bez práce necelých 16 000 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti v Česku vykazoval na konci září okres Karviná, to 8,1 procenta. Následovalo Mostecko se sedmi procenty a Ostrava-město s nezaměstnaností 6,7 procenta.

Naopak nejnižší míru nezaměstnanosti mělo Rychnovsko, kde bylo bez místa 1,8 procenta lidí. O jednu desetinu procentního bodu vyšší registrovaly úřady práce v okresech Jindřichův Hradec a Praha-východ.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v září 23 okresů. Nejvýrazněji stoupla na Mělnicku, Teplicku a v okrese Praha-západ. Naopak v 54 okresech míra nezaměstnanosti ve srovnání se srpnem klesla. Nejvíce, o osm procent, v okrese Jičín.

Video: Lidi jsou pohodlní, jdou radši do Amazonu než k nám, bez Ukrajinců to nejde, říká stavbař

Sehnat dělníka trvá měsíce, mohli bychom zaměstnat desítky lidí, ale musíme odmítat zakázky, říká jednatel stavební společnosti Kasten Aleš Kocourek. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy