Nezaměstnanost roste. Opět překonala tři procenta, na úřady práce zamířili absolventi škol

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 8. 8. 2018 10:30
V červnu bylo bez práce zhruba 231 570 lidí. Počet volných míst vzrostl téměř na 310 tisíc.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Úřad práce ČR

Praha - Nezaměstnanost v České republice v červenci po pěti měsících poklesu stoupla na 3,1 procenta z červnových 2,9 procenta. Bez práce bylo zhruba 231 570 lidí, což je ale nejnižší červencová hodnota od roku 1997, kdy bylo bez práce o téměř 9200 lidé méně.

Počet volných míst naopak vzrostl na téměř 310 tisíc. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Jedinými regiony, kde je více nezaměstnaných než volných pracovních míst, jsou Moravskoslezský, Ústecký a Jihomoravský kraj.

Podle úřadu se na nárůstu nezaměstnanosti podepsaly sezonní faktory související zejména s příchodem části zaměstnanců ze školství na pracovní úřady a s nižším náborem nových zaměstnanců do firem kvůli celopodnikovým dovoleným.

"V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, zatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září," uvedla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

S tím souhlasí i analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych. "V dalších měsících míra nezaměstnanosti opět klesne a udrží se pod třemi procenty až do podzimních měsíců," dodává Frydrych.

Před rokem byla nezaměstnanost na 4,1 procenta a bez práce bylo tehdy přes 303 tisíc lidí. Počet volných míst v letošním červenci se meziročně zvýšil o 121 930 a meziměsíčně o téměř 8500.

Okresy s nejnižší nezaměstnaností:

Okres Podíl nezaměstnaných
Rychnov nad Kněžnou 1,1 %
Jindřichův Hradec 1,2 %
Praha-východ 1,3 %
Prachatice 1,5 %
Plzeň-jih 1,6 %
Písek 1,6 %
Benešov 1,6 %
Pelhřimov 1,6 %
Jičín 1,7 %
Praha-západ 1,7 %

Nejnižší, dvouprocentní míra nezaměstnanosti je ve třech krajích, a to v Jihočeském, Plzeňském a Pardubickém. V hlavním městě činí 2,1 procenta a o desetinu bodu vyšší nezaměstnanost vykázal Královéhradecký kraj. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných zůstává v Moravskoslezském kraji, kde na konci července byl 4,8 procenta, a v Ústeckém kraji s 4,7 procenta.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo 71 okresů, v šesti naopak klesla. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl na konci července v okresech Rychnov nad Kněžnou, 1,1 procenta, a Jindřichův Hradec, 1,2 procenta. Nejhůře je na tom Karviná s mírou nezaměstnanosti 7,2 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá stejně jako v červnu v průměru 0,7 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku (šest), Ústecku (4,3), Mostecku (3,7) a Jesenicku (3,2).

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností:

Okres Podíl nezaměstnaných
Karviná 7,2 %
Most 6,4 %
Ostrava-město 5,9 %
Ústí nad Labem 5,3 %
Chomutov 5,2 %
Bruntál 5,1 %
Znojmo 4,9 %
Hodonín 4,7 %
Brno-město 4,6 %
Louny 4,6 %

Nejvíce volných míst bylo v prvním prázdninovém měsíci v Praze, kde jich zaměstnavatelé nabízeli 62 284. Nejméně jich bylo v Karlovarském kraji, zhruba 8600.

Největší zájem ze strany zaměstnavatelů byl podle Úřadu práce o stavební a montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích, řidiče nákladních automobilů a tahačů, obsluhu vysokozdvižných vozíků, skladníky, svářeče nebo kuchaře. Nadále zůstala rovněž velká poptávka po technických profesích napříč všemi obory.

"Česká republika je mezi světovými vyspělými ekonomikami a rozvinutými demokraciemi zemí s vůbec nejnižší mírou nezaměstnanosti. Předčí ji jen země typu Kataru, Kambodži, Nigeru, z evropských zemí pak pouze Bělorusko," připomíná letošní data Světové organizace práce hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Podle Kovandy bude míra nezaměstnanosti nejpozději od září opět klesat, a to až do listopadu. "V zimní sezoně pak dojde tradičně k jejímu nárůstu, letos však poměrně mírnému. Za celý letošní rok vykáže míra nezaměstnanosti hodnotu 3,2 procenta. Bude tak nejnižší ze zemí EU a pravděpodobně také ze zemí OECD," uzavírá ekonom.

 

Právě se děje

Další zprávy