Česko marně hledá dalších 350 tisíc lidí na volná místa. Nezaměstnanost opět klesla

Ekonomika Ekonomika
9. 3. 2020 9:42
Nezaměstnanost v Česku v únoru po dvou měsících růstu klesla na 3,0 procenta. Počet lidí bez práce klesl proti lednu o téměř tři tisícovky na 227 369, což je nejnižší únorová hodnota od roku 1997. V lednu byl podíl nezaměstnaných 3,1 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Meziročně byl pokles nezaměstnanosti ještě výraznější. Loni ke konci února činila 3,2 procenta a lidí bez práce bylo o zhruba 14 000 více. Volných míst letos v únoru přibylo proti lednu o přibližně 10 000 na 351 624. Nárůst počtu míst zrychlil, v lednu jich přibylo o 400.

"Z evidence Úřadu práce ČR odešlo v únoru více než 36 000 lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezonních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství, lesnictví, lázeňství nebo třeba cestovním ruchu," sdělil ředitel odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

"Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezona. Ze strany měst a obcí zaznamenáváme vyšší zájem o pracovníky na úklid a údržbu veřejných prostor," doplnil.

Nepříznivé dopady šíření koronaviru se zatím podle ekonoma společnosti BHS Štěpána Křečka v datech nezaměstnanosti nepromítají. "První projevy by mohly nastat ve druhém čtvrtletí letošního roku. Firmy se vzhledem k napjaté situaci na trhu práce pokusí v maximální možné míře vyhýbat propouštění," dodává Křeček.

V průběhu letošního roku lze podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka očekávat stagnaci sezónně očištěné nezaměstnanosti a pozvolný úbytek nabídky volných pracovních míst. "Podíl nezaměstnaných osob se v souhrnu za celý letošní rok bude pohybovat lehce pod třemi procenty," odhaduje analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy