Lidí bez práce je nejméně za osm let, rekordní je i počet volných míst

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 8. 12. 2016 9:15
Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla oproti říjnu o desetinu bodu na 4,9 procenta. V evidenci úřadů bylo nejméně lidí od prosince 2008. Naopak volných míst zaměstnavatelé nabízeli nejvíce od listopadu 2007. S nedostatkem lidí na trhu práce dochází k výraznému růstu mezd.
Nezaměstnanost v listopadu
Nezaměstnanost v listopadu | Foto: Úřad práce ČR

Praha – Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla oproti říjnu o desetinu bodu na 4,9 procenta. V evidenci úřadů bylo 362 755 uchazečů o práci, což je nejméně od prosince 2008. Naopak volných míst zaměstnavatelé nabízeli nejvíce od listopadu 2007, bylo jich 135 300. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR.

Podle úřadu práce zaměstnanost dál pozitivně ovlivňuje stav české ekonomiky a odpovídá i ročnímu období. V dalších měsících už bude s postupným ukončováním sezonních prací zřejmě stagnovat, případně mírně vzroste.

"Vzhledem k tomu, že sezonní faktory již nepůsobily tak příznivě jako v říjnu, jedná se o velmi dobrou zprávu. Situace na trhu práce tak zůstává velmi dobrá i přes určité zpomalení ekonomiky v druhé polovině roku," říká Viktor Zeisel, ekonom Komerční banky.

Loni v listopadu byla míra nezaměstnanosti v Česku 5,9 procenta a bez práce bylo o 68 609 více lidí než nyní. V porovnání s říjnem nezaměstnaných ubylo o 3489 a z celkového počtu lidí bez práce bylo 340 665 dosažitelných uchazečů, tedy těch, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání. O jedno volné místo se tak nyní uchází v průměru 2,7 člověka.

Nejnižší nezaměstnanost zůstala v Plzeňském kraji, a to 3,3 procenta, naopak nejvyšší v Ústeckém kraji, kde byla koncem listopadu ve výši 7,6 procenta.

Z hlediska okresů nejnižší míru nezaměstnanosti vykázaly okresy Rychnov nad Kněžnou, Praha-východ a Benešov a nejvyšší Karvinsko a Mostecko, kde překročila deset procent. Meziměsíčně se snížila nezaměstnanost ve 47 regionech a podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 34 regionů.

"Míra nezaměstnanosti se již pohybuje blízko svého dna a pro další výrazný pokles již není prostor. I z tohoto důvodu očekáváme, že příští rok míra nezaměstnanosti klesne pouze o dvě desetiny procenta a podíl nezaměstnaných pouze o čtyři desetiny," dodává Zeisel.

S nedostatkem lidí na trhu práce dochází k výraznému růstu mezd. Ve třetím čtvrtletí vzrostly meziročně reálné mzdy o čtyři procenta. "V příštím roce očekáváme, že mzdový růst ještě zrychlí," říká ekonom.

 

Právě se děje

Další zprávy