Nezaměstnanost i přes příchod zimy dál klesá. Práci přesto hledá 245 tisíc lidí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 8. 12. 2021 10:41
Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245 549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29 000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Nabídka pracovních míst se oproti předchozímu měsíci sice snížila, nicméně stále jich bylo více než uchazečů. Zaměstnavatelé jich nabízeli téměř 345 000. Na volné místo tak připadá v průměru 0,7 uchazeče, informoval dnes Úřad práce ČR. Analytici pokles nezaměstnanosti předpokládali.

Nezaměstnanost letos víceméně klesá od března. Na začátku roku se kvůli omezením v době epidemie koronaviru vyšplhala na 4,3 procenta. "Dlouhodobě jsme na špici celé EU," uvedla dnes na Twitteru k nezaměstnanosti ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podle ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona v následujících měsících ale nezaměstnanost s ohledem na útlum sezonních prací, především v zemědělství a lesnictví, pravděpodobně vzroste.

Pracovní trh podle úřadu nadále ovlivňuje poptávka zaměstnavatelů po dělnických a technických profesích. Dlouhodobý zájem je i o kvalifikované řemeslníky. S rozjezdem zimní turistické sezony ale zaměstnavatelé zatím vyčkávají, uvedl šéf úřadu práce.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v listopadu v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde shodně činil 4,9 procenta. Následoval Karlovarský kraj se čtyřmi procenty. Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných i před rokem, což podle úřadu práce odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, kde bylo v jedenáctém měsíci bez práce 2,1 procenta lidí.

Mezi okresy byla úroveň nezaměstnanosti nejnižší v okresech Praha-východ, a to 1,3 procenta. Jen o něco vyšší nezaměstnanost, 1,6 procenta, vykázalo Pelhřimovsko, Benešovsko a okres Rychnov nad Kněžnou. Okresy nejvíce postiženými nezaměstnaností zůstávají Karvinsko, kde v listopadu bylo bez práce 8,4 procenta lidí, a Mostecko s listopadovou nezaměstnaností 6,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy