Volných míst přibývá, na jedno připadá třináct uchazečů

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 12. 5. 2014 9:49
Podíl nezaměstnaných v Česku během dubna klesl na 7,9 procenta, pomohl i teplý duben.
Nezaměstnanost - duben 2014
Nezaměstnanost - duben 2014 | Foto: Úřad práce ČR

Praha - Podíl nezaměstnaných v Česku během dubna klesl na 7,9 procenta z březnových 8,3 procenta. Před rokem dosahoval 7,7 procenta.

Na konci dubna hledalo práci 574 908 uchazečů o zaměstnání, což je o 33 407 méně než v březnu, ale o 9680 více než v dubnu 2013. Takzvaných dosažitelných uchazečů, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání, je 559 045.

Počet volných pracovních míst nahlášených zaměstnavateli vzrostl na 44 246. To je o 3438 více než před měsícem a o 4483 více než před rokem.

Vyplývá to z čerstvých údajů Úřadu práce ČR.

Podporu dostává jen pětina uchazečů

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 13 uchazečů. Z toho nejvíce v okresech Karviná (48,4), Bruntál (43), Jeseník (41), Ústí nad Labem (40,8) a Sokolov (34).

Nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okresy Bruntál a Most (shodně 13,5 %), Ústí nad Labem (12,9 %), Karviná (12,6 %), Chomutov (11,7%), Jeseník a Ostrava-město (shodně 11,6 %). Naopak nejnižší je v okresech Praha-východ (3,6 %), Mladá Boleslav a Praha-západ (shodně 4,6 %), Plzeň-jih (5 %), Pelhřimov a Rokycany (5,1 %).

Na podporu v nezaměstnanosti má nárok jen pětina (20,7 %) uchazečů o zaměstnání, celkem 119 059 lidí.

Mezi nezaměstnanými je 29 331 absolventů škol a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se tato skupina uchazečů podílí 5,1 procenta.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 48,9 procenta, osoby se zdravotním postižením 10,8 procenta.

Během dubna se do evidence úřadů práce nově přihlásilo 48 380 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem byl jejich počet nižší o 1950 osob, meziročně zaevidoval ÚP ČR o 1810 uchazečů více. Naopak z evidence odešlo celkem 81 787 lidí, přičemž novou práci získalo 62 571 lidí z nich. Prostřednictvím úřadu práce ji našlo 12 254 uchazečů.

Pomohlo počasí i oživení ekonomiky

V evidenci úřadů práce jsou nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním vzděláním a vyučení. Dále pak uchazeči ve věku 20 až 35 let a nad 50 roků. Pokud jde o profesní složení uchazečů, převažují administrativní pracovníci, manipulační, pomocní, nekvalifikovaní, stavební či montážní dělníci, prodavači, číšníci, servírky, pracovníci ostrahy, opraváři nebo řidiči.

„Dubnový pokles nezaměstnanosti významně ovlivňují sezónní práce, které už jsou v plném proudu, postupné oživování české ekonomiky a také osoby samostatně výdělečně činné, které začínají po zimní přestávce obnovovat svou činnost. Tento trend by měl pokračovat i v dalších měsících,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Velkou šanci získat zaměstnání podle ní měli pracovníci ve stavebnictví, lesnictví, zahradnictví, v kamenolomech a zemědělství, ale také v lázeňství, hotelnictví, gastronomii, turistickém ruchu či v oblasti pomocných a úklidových prací. Pozitivně se na vývoji situace na trhu práce podepisují také takzvané nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, zejména veřejně prospěšné práce  a společensky účelná pracovní místa.

Pátá nejnižší v EU

„Za zlepšenou situací na trhu práce nestojí jen sezónní práce, ale rovněž již rok trvající oživení ekonomiky. To se projevuje většími pohyby na trhu práce (propouštění a nabírání lidí), jakož i přírůstkem volných pracovních pozic, jichž je nejvíce za čtyři roky,“ říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Také podle Petra Dufka z ČSOB se situace na trhu práce zlepšuje, i když návrat do úrovní před posledními dvěma recesemi bude ještě dlouhý. „K výraznějšímu zlepšení by navíc mělo docházet i v příštím roce, kdy se ekonomický růst ČR dále zrychlí,“ očekává Dufek.

Česká republika měla v březnu pátou nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii. Podle jednotné metodiky Eurostatu bylo v Česku bez práce 6,7 procenta osob. Nejméně nezaměstnaných je v Rakousku, lépe než Česko na tom jsou i Německo, Lucembursko a Dánsko.

 

Právě se děje

Další zprávy