Nezaměstnaní získají za práci v rámci veřejné služby odměnu

ČTK ČTK
1. 11. 2016 14:02
Aktivní příjemci dávek v hmotné nouzi by mohli navíc dostávat 40 procent rozdílu mezi životním a existenčním minimem. Mohli by dosáhnout částky životního minima, případně i vyšší sumy. Novelu dnes podepsal prezident.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Foters.com / zeevveez

Praha - Uchazeči o zaměstnání, kteří odpracují aspoň 20 hodin veřejné služby měsíčně, budou opět finančně zvýhodněni. Změnu přinese senátní novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Novela počítá s tím, že lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí déle než půl roku a nevykonávají veřejnou službu nebo krátkodobé zaměstnání, by nadále dostávali jen částku na úrovni existenčního minima. Pokud lidé v hmotné nouzi aktivní budou, částka se jim bude zvyšovat. Měli by navíc dostávat 40 procent rozdílu mezi životním a existenčním minimem. Mohli by dosáhnout částky životního minima, případně i vyšší sumy.

Návrh má úpravu veřejné služby částečně vrátit do stavu před sociální reformou bývalé vlády Petra Nečase (ODS), do níž zasáhl Ústavní soud. Na rozdíl od předchozí úpravy však novela nezavádí žádné sankce za nesplnění veřejné služby. Naopak počítá s uhrazením až 300 korun měsíčně na náklady na dopravu, které by lidé s veřejnou službou měli.

Krajské úřady práce mají podle novely poskytovat obcím až 1000 korun jako příspěvek na pracovní prostředky pro osoby vykonávající veřejnou službu. Úřady by také měly brát při přidělování veřejné služby ohled na vzdělání a praxi klientů.

Poslanci do senátní novely doplnili pasáž, podle níž se do odůvodněných nákladů na bydlení pro účely příspěvku na živobytí mají započítávat prokazatelné vynakládané výdaje, avšak maximálně do výše 75 procent normativních nákladů na bydlení podle zákona o státní sociální podpoře.

 

Právě se děje

Další zprávy