Nevíme, s kým jednat, vzkázal NWR Mládek. Propouštění z OKD musí být postupné, dodal

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 18. 12. 2015 14:32
Na propouštění z OKD musejí být připraveny úřady práce i zaměstnavatelé v regionu. Firma nyní zaměstnává 13 tisíc lidí. Stát by mohl například podpořit rekvalifikace. Vyjednávání s OKD ale vládě komplikuje nejasná vlastnická struktura firmy, řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Velkým problémem OKD jsou již několik let klesající ceny uhlí, kvůli nimž je těžba ztrátová.
Důl Paskov, ilustrační snímek.
Důl Paskov, ilustrační snímek. | Foto: NWR

Karviná - Zástupci vlády a Moravskoslezského kraje se dnes shodli na nutnosti postupného útlumu těžby v OKD. Na propouštění musejí být připraveny úřady práce i zaměstnavatelé v regionu. Vyjednávání s OKD ale vládě komplikuje nejasná vlastnická struktura firmy, řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Odbory hrozí sociálními nepokoji.

"Největším problémem je dohodnout se s majiteli OKD. My bezpečně nevíme, kdo je naším partnerem. Došlo k restrukturalizaci finančních pohledávek," řekl Mládek. Majitelé obligací, kteří vlastní třetinu akcií firmy, prý vládu upozorňují, že brzo budou mít většinu.

"Shodujeme se i s moravskoslezskou tripartitou, že potřebujeme postupný útlum, ale na to bychom potřebovali jasně definovaného vlastníka, pokud možno s korektním přístupem, nebo by tam muselo být nějaké jiné řešení. Jiné jasně definované řešení, což si nepřejeme, je správce konkurzní podstaty," podotkl Mládek.

Podle něj je setkání se zástupci OKD a NWR naplánováno na začátek ledna. Musí se ho ale zúčastnit ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Stát bude hledat všechny možnosti, jak pomoci horníkům, zaměstnancům OKD, jak pomoci regionu. Složitější je to s firmou, po všem, co se stalo, je obtížné si představit nějakou státní pomoc do firmy," uvedl Mládek.

Doplnil, že stát významné problémy OKD očekával. Nicméně předpokládal, že nastanou zhruba v dubnu. Ministr také přislíbil snahu o rychlé přijetí zákona o předčasném odchodu horníku do důchodu, který by mohl pomoci vyřešit situaci pro 2000 až 3500 lidí.

Vláda chce vyhovět požadavku moravskoslezské tripartity, aby útlum těžby v OKD probíhal postupně, uvedl Mládek. V OKD a u dodavatelů pracuje zhruba 13 000 lidí, na ně jsou podle odborů navázány další desítky tisíc pracovních míst. Na případné propouštění musí být připravené úřady práce v regionu.

"Chceme vědět, jaká je struktura lidí, a už mít předjednáno se zaměstnavateli, koho by případně mohli přijmout," sdělila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Stát by mohl například podpořit rekvalifikace. Podle Mládka je možné i vyplácení mezd nebo odstupného, čímž by se stát stal věřitele firmy.

Odborář: Vyprovodíme všechny "cizáky"

Primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) i představitelé hornických odborů varovali před hrozícími sociálními nepokoji. "Dokážu si představit, jaké sociální dopady by mělo nějaké okamžité ukončení těžby uhlí. Není možné ze dne na den ukončit fungování společnosti OKD," míní Hanzel.

Podle šéfa hornických odborů Jana Sábela jsou odbory zděšeny tím, kam bývalý většinový vlastník Zdeněk Bakala a společnost New World Resources firmu dostali. "Chceme kopat uhlí, chceme pravidelně každý měsíc mzdy, v případě, že by došlo k postupnému útlumu zajistit sociální program. Jsme připraveni vyprovodit všechny nečesky mluvící manažery a vlastníky," varoval šéf hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Velkým problémem OKD jsou již několik let klesající ceny uhlí, kvůli nimž je těžba ztrátová. Firma je ve vážných problémech, hrozí jí insolvence a masivní propouštění.

Předseda odborů Josef Středula minulý týden uvedl, že majitel OKD, společnost New World Resources (NWR), požadoval od státu přibližně 150 milionů eur (asi čtyři miliardy korun) za to, že bude pokračovat v těžbě. Proti tomuto návrhu jsou vláda i odbory. Mládkův mluvčí Roman Prorok k tomu na Twitteru dodal, že firma navrhla propuštění 5000 lidí a snížení platů o pět procent.

Poznámka: Spoluvlastníkem NWR je i podnikatel Zdeněk Bakala, který zároveň vlastní i společnost Economia vydávající mimo jiné Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy