Neuplácejte voliče a začněte reformy, radí vládě ekonomové. Projděte si recepty, jak využít růst

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
12. 8. 2016 5:58
Anketa: Jak využít výrazné oživení české ekonomiky? V první řadě je teď čas na vyrovnaný rozpočet, zdůrazňují odborníci.

Eva Zamrazilová, ekonomka České bankovní asociace

Eva Zamrazilová, členka bankovní rady ČNB
Eva Zamrazilová, členka bankovní rady ČNB | Foto: ČNB

Měla by vláda usilovat o co nejnižší schodek za celý rok, nebo má nově vybrané peníze utratit? A pokud utratit, tak za co?

Vyšší příjmy by zcela určitě měly vést k nižšímu schodku a nikoli být utraceny. Samozřejmě v realitě je viditelné riziko blížících se voleb, kdy budou vznikat všemožné tlaky na to aby se „nečekané zdroje“ utratily.

Přispěla k vyššímu výběr daní hlavně opatření, která prosadilo ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše? Nebo je to spíše přirozený důsledek rostoucí ekonomiky?

Za vyšším výběrem daní stojí oba faktory.

Kam až by měla vláda při takto příznivých podmínkách stlačit schodek rozpočtu pro příští rok?

Státní rozpočet je jen jednou složkou veřejných financí. Ekonomika je přibližně na svém potenciálu, veškerý schodek, jenž je a bude vytvořen je schodkem strukturálním. Čím níže se jej podaří stlačit tím lépe, nejlépe na nulu.

Pro jaké kroky vlády je teď nejpříznivější čas? Co by měla vláda nyní udělat, aby "zainvestovala" do budoucnosti Česka?

Hospodářská politika by neměla potlačovat podnikání. Takže pracovat na zjednodušování administrativy, respektive snižovaní administrativní zátěže, dále zlepšovat vymahatelnost práva. V oblasti školství seriózně debatovat o zásadní reformě vzdělávacího systému namísto utápění se v marginálních otázkách typu inkluze. Oživit debatu o penzijní reformě, demografická bomba tiká. V zahraniční oblasti po výsledcích britského referenda pracovat na argumentech a pozicích, které by vedly k větší flexibilitě v rámci EU – v příštích letech zde půjde o hodně.

 

Právě se děje

Další zprávy