Nestlé zlikviduje nudle za miliardu. Indové je zakázali

ČTK ČTK
16. 6. 2015 14:34
Více jak 27 tun nudlí značky Maggi zlikviduje firma poté, co v nich podle indických úřadů bylo olovo. Nestlé s tím nesouhlasí.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Nestlé

Dillí - Švýcarský potravinářský gigant Nestlé zlikviduje zhruba 27 420 tun instantních nudlí značky Maggi v hodnotě přes 50 milionů dolarů (více než 1,2 miliardy Kč) poté, co indické úřady zakázaly jejich prodej na indickém trhu. Vyplývá to podle serverů BBC a The Huffington Post z prohlášení podniku.

Indický úřad pro bezpečnost potravin nedávno označil nudle Maggi za zdraví nebezpečný produkt a nařídil jejich stažení z trhu. Testy úřadu údajně objevily v některých balíčcích nadměrný obsah olova. Společnost Nestlé trvá na tom, že výrobek není zdraví škodlivý. Minulý týden oznámila, že se kvůli zákazu obrátila na indický soud.

Nudle Maggi začala firma v Indii vyrábět a prodávat v roce 1983. Jejich podíl na indickém trhu od té doby dosáhl 80 procent. Nudle, jejichž balíček stojí v přepočtu pět korun, jsou v Indii tak populární, že se vedle rýže a čočky často označují za třetí základní potravinu v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy