Nespolehlivých plátců DPH je po roce od spuštění registru 62

Petr Kučera Petr Kučera
12. 5. 2014 12:32
V registru by si měla každá firma kontrolovat své dodavatele. Pokud se u nich v kolonce Nespolehlivý plátce objeví Ano, ručí odběratel za odvedení DPH.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Po roce od svého spuštění obsahuje státní registr nespolehlivých plátců daně z přidané hodnoty 62 společností. Nejčastěji podnikají v oblasti obchodu a pronájmu či správy nemovitostí. Vyplývá to z analýzy společnosti Bisnode, která se zabývá poskytováním informací o firmách.

Dvě třetiny společností v registru mají tržby do 10 milionů korun, nebo je neuvádějí. V registru nefiguruje ani jeden subjekt v kategorii tržeb nad jednu miliardu korun.
 
„Očekávání, že v registru, který vznikl jako opatření proti daňovým únikům, uvíznou tisíce subjektů, se nenaplnila,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Podle našich zkušeností je obecná znalost rizika ručení za cizí DPH mezi firmami v ČR nízká,“ dodává.

Za nespolehlivého plátce DPH může správce daně – tedy finanční správa – označit jakýkoliv subjekt, který má dluh na DPH za tři měsíce minimálně 10 milionů korun, je zapojen do podezřelých obchodů nebo nemá v pořádku daňové doklady a úřad jim vyměří pokutu alespoň půl milionu korun.

V registru by si měla každá firma kontrolovat své dodavatele. Pokud se u nich v kolonce Nespolehlivý plátce objeví Ano, ručí odběratel za odvedení DPH, pokud ji obchodní partner nezaplatí.

Ručení za odvedenou daň zvítězilo v loňském ročníku ankety Absurdita roku, upozorňující na byrokratické povinnosti komplikující podnikání v Česku. Anticenu získalo proto, že stát nedokáže vybírat daně a přenesl tuto povinnost na poctivé podnikatele - ti tak mohou zaplatit dvojnásobnou DPH. Povinnost prosadilo ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska (TOP 09).

 

Právě se děje

Další zprávy