Není pizza jako pizza. Ministerstvo dalo návod k evidenci tržeb, podle firem ale pozdě

Martin Ťopek Martin Ťopek
1. 9. 2016 15:09
Tři měsíce před zahájením elektronické evidence tržeb vydalo ministerstvo financí manuál, kdy a jak vzniká povinnost tisknout stvrzenky a elektronicky je odesílat na finanční úřad. Podle odborníků a firem, které hodlají dodávat systémy pro EET, měl takový návod vyjít dříve.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha Ministerstvo financí vydalo na svém webu návod k elektronické evidenci tržeb (EET). Podrobné informace zveřejnilo pár dnů poté, co oznámilo první výjimky ohledně toho, koho se nová povinnost má od letošního prosince týkat.

Podle firem, které se chystají nabídnout systémy a zařízení EET, už tu ale podobná příručka měla být dříve.

„Přichází na poslední chvíli. Dokument tohoto typu měl být k dispozici již minimálně půl roku, aby se stačily odladit další novinky, které z něj plynou. Například jsme velice nepříjemně překvapeni dělením hostinské činnosti na stravovací služby a dodání zboží,“ uvedl Zbyněk Švec, zakladatel pokladního systému Septim.cz.

Podle metodiky se EET vztahuje na stravovací služby, to znamená na hospody, které k jídlu nabídnou zázemí u stolu, spojené s další obsluhou. „Vůbec jsme například nepočítali s variantou, že bude možné evidovat pouze část konzumace v případě, že si v pizzerii objednáte jednu pizzu s sebou domů a druhou sníte na místě,“ dodal Švec.

Podle náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové bylo třeba odladit přesnou definici jednotlivých služeb, aby bylo jasné, kdo vlastně pod novou daňovou povinnost spadá.

„Slíbili jsme metodický seznam do konce prázdnin. Z právní analýzy například vyplynulo, že stravovací služba se poskytuje v jistém ohraničeném prostoru,“ uvedla Schillerová na dotaz, proč se pizza podaná v restauraci musí evidovat a dovezená domů nikoliv.

Z vydané "kuchařky" vyčtou hospodští a hoteliéři (právě oni se musí do EET zapojit už v první fázi) více praktických informací. Manuál popisuje, jak je to s evidencí tržby v případně zaplacení zálohy, zaplaceného spropitného nebo u barterových obchodů. Kompletní text je k dispozici na webových stránkách ministerstva financí.

Kdybychom start EET posunuli, tak znehodnotíme práci těch, kteří se na ni poctivě připravují. Výjimky by způsobily erozi systému, říká Janeček. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy