Češi zešíleli, nenecháme se vydírat. Můžeme kontrolovat pivo, hrozí polský ministr

nev ČTK nev, ČTK
Aktualizováno 21. 2. 2019 12:15
Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski tvrdě zareagoval na české rozhodnutí o zahájení kontrol veškerého dováženého hovězího masa z Polska. Pro polskou rozhlasovou stanici TOK FM uvedl, že se jeho země nenechá vydírat a zvažuje reciproční kontroly českého piva.
Polský ministr hrozí kontrolami českých výrobků | Video: Twitter.com/Ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova Polsko

Česko zavedlo od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno u společnosti Frost Logistics ve středočeských Dolních Jirčanech, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se už prodalo koncovým zákazníkům. Maso patřilo firmě Animalco ze skupiny Agrofert, patřící do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO)

O kroku rozhodl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), který se v uplynulých týdnech opakovaně kriticky vyjadřoval o polském mase a vyzýval zákazníky, ať dají přednost českému. Toman v minulosti působil jako šéf Potravinářské i Agrární komory.

Reakce z Polska na sebe nenechala dlouho čekat. "Část zemědělců mi říká napřímo: je třeba začít kontrolovat velmi pečlivě české pivo. Můžeme velmi pozorně zkontrolovat, jestli vždy odpovídá teplota, trvanlivost, obsah sladu, alkoholu. A další parametry," řekl polský ministr Ardanowski ve středu radiu TOK FM.

"Rád bych poprosil o utlumení těch emocí v Česku, je v tom politika. Češi chtějí rozvíjet vlastní výrobu potravin, to je jejich věc a mají na to právo, na Slovensku taky, nedaří se jim to, proto je o polskou produkci pořád takový zájem a často jde o jedinou dostupnou variantu. Konkurujme si kvalitou, cenou i dalšími ekonomickými parametry, ale ne fake news, které poškozují polskou produkci," dodal ministr.     

Ve čtvrtek Ardanowski v souvislosti s kontrolami polského hovězího v ČR také řekl, že každá záminka je dobrá k obvinění Polska, že má odporné potraviny. V rozhovoru pro Radio Wnet uvedl, že věc zveličují ty země, které v oblasti produkce potravin nestačí na polskou konkurenci.

"Možná právě kvůli tomu, že se nám dobře daří (v oblasti exportu potravin - pozn. red.) je každá záminka dobrá k tomu udeřit na nás, obvinit nás z toho, že máme odporné potraviny," řekl v rozhlasu Ardanowski. "Je to zveličované, protože z toho má někdo užitek, protože buď jsou volby, nebo chtějí rozvíjet svoji produkci a prohrávají v konkurenci s námi, protože vyrábíme více a levněji," tvrdí šéf polského resortu zemědělství.

"Bratří zešíleli"

Polský ministr zemědělství v rádiu Wnet připomněl, že polský export zemědělské produkce má cenu kolem 30 miliard eur. Kritiku kvality polských potravin označuje za uměle nafouknutou. 

Podle něj ještě polské maso nikomu v Evropě neuškodilo. "Ale hysterie, nenávist, která je s tím spojená (případ nelegálních jatek s masem nemocných nebo mrtvých krav, zveřejněný nedávno polskou televizi TVN - pozn red.) jsou obrovské. V západní Evropě, ale i naši bratři z Visegrádské skupiny - Češi a Slováci - zešíleli," dodal ministr.

Polský veterinární inspektor Pawel Niemczuk ve středu řekl, že česká strana nezadala informace o nalezení salmonely v polském hovězím do Systému rychlého varování Evropské unie. Rovněž podle něho o nálezu neinformovala polské ministerstvo zemědělství. Niemczuk také dodal, že polské úřady nařídily kontrolu masokombinátu, odkud se nakažené maso do ČR dostalo.

Analytik: Kroky jsou nepřiměřené

Podle agrárního analytika Petra Havla jsou mnohé z těchto kroků nepřiměřené a stojí za nimi především konkurenční boj. "Jde o konkurenční boj, a to jak mezi zeměmi, například Českem a Polskem, tak ale i mezi chovateli a jatkami na vnitřním trhu Polska. Pochybení jedné strany, pokud je zveřejněno, konkurenci samozřejmě vyhovuje, vyhovuje ale také odpůrcům chovů zvířat a konzumace výrobků živočišného původu," uvedl již dříve Havel pro Aktuálně.cz.

Dodal, že kroky české strany nepovažuje za přiměřené zejména proto, že nic takového nedoporučila ani EU. "Jsme na jednotném trhu, všechny země, zvláště v případě, že se problém týká více zemí, by měly postupovat stejně," uvedl Havel.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl v noci porážen nemocný dobytek.

Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost. "Jde o dvě jiné kauzy," uvedl Pilčík. Kvůli případu zavádí stát od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh.

 

Právě se děje

Další zprávy