Název Nemléko mizí z pultů, moc připomínal mléko. Úřadům vadí i rostlinný hamburger

Kuni Nguyenová Kuni Nguyenová
25. 10. 2020 17:25
Česká značka Nemléko, která vyrábí rostlinné alternativy mléčných výrobků, se musela přejmenovat na Optimistic. Původní název údajně nevyhovoval evropské legislativě, podle které označení "mléko" patří výhradně výrobkům živočišného původu. Europoslanci rovněž řešili z podobného důvodu změnu názvu u vegetariánských "hamburgerů" na "disky". Návrh ale v pátek nakonec neprošel.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Tuzemská firma, která "dojí" mléko z máku či mandlí, se po čtyřech letech musela přejmenovat. Z původního Nemléka se stala značka Optimistic. 

"Název byl nevyhovující podle evropské legislativy a od Státní zemědělské potravinářské inspekce nám bylo nařízeno ho změnit. Název obsahující slovo 'mléko' nebo 'jogurt' i jako kořen slova prý může klamat průměrného spotřebitele," vysvětluje pro Aktuálně.cz spoluzakladatelka značky Amálie Koppová. 

Koppová dodává, že inspekce odstranění názvu Nemléko nařídila na základě anonymního udání.

Mluvčí SZPI Pavel Kopřiva pro on-line deník Aktuálně.cz potvrdil, že změnu označení Nemléko inspekce skutečně nařídila, přesto si podle něj měli správnost názvu ohlídat zakladatelé primárně sami. Značka totiž vznikla v roce 2016 a ke změně legislativy došlo o rok později.

"SZPI se akutně zabývá případy, kdy je zásadně ohroženo zdraví spotřebitele nebo jsou výrobky falšované. Řeší se to také na základě podnětů, kterých obdržíme zhruba 4 až 6 tisíc ročně. Proaktivní úloha je ale jednoznačně na straně provozovatele. Z pohledu SZPI je nešťastné, pokud provozovatel řeší nejasnosti při výkladu právních předpisů až v okamžiku zahájení kontroly," tvrdí Kopřiva. 

Unie zakázala označení "mléka" u rostlinných alternativ

V Evropské unii již několik let funguje takzvaná ochrana názvů mléčných výrobků. "Platí, že názvy mléčných produktů - mléko, sýr, tvaroh, smetana atd. - nelze aplikovat u výrobků, které nejsou vyrobeny z mléka, nebo je v nich mléčná složka, například tuk, nahrazena něčím jiným," potvrzuje ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová. 

I tato regulace má však několik výjimek pro označování tradičních výrobků, které na mléko odkazují. "V některých státech se může prodávat paštika játrový sýr, cukrovinka ptačí mléko nebo kokosové mléko," dodává Hekšová s tím, že Česko ovšem do svého seznamu žádnou výjimku nepřidalo.

Přejmenování z Nemléka na Optimistic na on-line platformách značky proběhlo již začátkem října. Do konce měsíce plánuje firma vyměnit své zásoby. "Na změnu jsme měli zhruba tři měsíce. Neutrpěli jsme výrazné ztráty - měli jsme povoleno dovyprodat všechny vyrobené zásoby a obaly," říká Koppová. 

"Disky" místo hamburgerů neprošly

To, že je evropská legislativa v rámci označování potravin na společném trhu velmi přísná, překvapí po kauze českého pomazánkového másla málokoho. Nejnověji se pozornost úřadů upřela na rostlinné alternativy masných výrobků. Hospodářské noviny informovaly o snaze EU k zakročení proti rostlinnému "masu", jako je vegetariánský hamburger, klobása nebo třeba veganské rybí prsty či párky. 

Evropský parlament o tom rozhodoval v pátek, pozměňovací návrh ale nakonec neprošel. 

České ministerstvo zemědělství přitom doporučilo českým europoslancům, aby návrh podpořili. "Vyhrazením názvů pouze pro masné výrobky omezíme uvádění spotřebitele v omyl," řekl pro HN mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.  

V rámci této problematiky bylo ve hře hned několik variant, jak by regulace mohla vypadat. Například agentura Bloomberg uvedla, že vegetariánské "hamburgery" se mohly přejmenovat na vegetariánské "disky" či "kotouče".

Pravidla označování masných výrazů v rostlinných potravinách však mohou ovlivňovat země eurozóny i jednotlivě. Zákaz už platí například ve Francii, naopak Nizozemsko je stále používá.

 

Právě se děje

Další zprávy