Popáté v řadě. Německý rozpočet skončil v obřím přebytku tři sta miliard

ČTK ČTK
11. 1. 2019 16:17
Německý státní rozpočet loni skončil přebytkem 11,2 miliardy eur (287 miliard korun). Vyplývá to z předběžných údajů ministerstva financí. Jde už o pátý rozpočtový přebytek v řadě. Letos je stejně jako v předchozích letech plánován vyrovnaný rozpočet.
Ilustrační foto - přístav v Brémách
Ilustrační foto - přístav v Brémách | Foto: Reuters

Za hlavní důvody výrazně přebytkového rozpočtu ministerstvo považuje solidní hospodářský růst, nízkou nezaměstnanost a také vyšší daňové příjmy a nižší výdaje, než jaké se očekávaly.

Zástupci vládních stran - konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) - už ale varují, že taková situace nemusí i vzhledem ke snižujícímu se hospodářského růstu pokračovat.

"Ta krásná doba, kdy stát vybíral vždy více peněz, než se čekalo, končí. Na to musíme být připraveni," poznamenal například rozpočtový expert SPD Johannes Kahrs.

Vláda i tak zatím počítá s tím, že spolková republika bude mít vyrovnané rozpočty nejméně do roku 2022. Německo má přebytkové rozpočty od roku 2014, kdy se toho podařilo dosáhnout poprvé od roku 1969.

Rozpočtová situace se v posledních letech výrazně zlepšila i v České republice. Za rok 2016 dosáhla země poprvé po dlouhé době přebytku, a to 61,8 miliardy korun, předloni pak deficitu 6,2 miliardy korun. Loni hospodaření státu skončilo s přebytkem 2,9 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy