Německá ekonomika rostla nejrychleji za tři roky, o 1,5 %

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 1. 2015 10:56
Na loňský růst by německá ekonomika měla navázat i letos. Pomoci jí k tomu podle analytiků může slabší euro a naopak silný dolar.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Berlín - Německá ekonomika loni stoupla o 1,5 procenta. Zaznamenala tak nejrychlejší růst za poslední tři roky. Vyplývá to z dnešních údajů německého statistického úřadu.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá mimo jiné řada českých podniků. V roce 2013 rostl tamní hrubý domácí produkt jen o desetinu procenta, a země se tak jen těsně vyhnula recesi.

Německou ekonomiku loni zasáhl hospodářský útlum klíčových obchodních partnerů v eurozóně. Negativní dopad měla také ukrajinská krize, která vedla k prudkému poklesu německého exportu do Ruska.

Pro analytiky není vývoj sousedního hospodářství překvapením. "Německo v loňském roce těžilo především ze silné domácí poptávky. Výdaje na konečnou spotřebu domácností vzrostly o 1,1 procenta a vládní výdaje se zvýšily o procento," říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Tvorba hrubého fixního kapitálu podle něj vzrostla o 3,1 procenta, oproti tomu příspěvek čistých exportů do HDP činil jen 0,4 procentního bodu.

"Na příští rok čekáme nepatrné zrychlení růstu německé ekonomiky na 1,6 procenta," odhaduje další vývoj analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. 

Podpořit německý růst může slabé euro a naopak silný dolar. "Klíčová rizika tkví ve světové poptávce a především ve zbytku eurozóny. To, jak rychle eurozóna poroste, může už příští týden napovědět reakce Evropské centrální banky na rostoucí deflační rizika," dodává Brožka.

 

Právě se děje

Další zprávy