Průmyslová výroba v Německu vzrostla nejrychleji za osm let

ČTK ČTK
9. 1. 2018 12:15
Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.
Důvod k radosti. (ilustrační foto)
Důvod k radosti. (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Berlín - Průmyslová výroba v Německu vzrostla v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem o 3,4 procenta, což je nejvíce od září 2009. V říjnu naopak výroba o 1,2 procenta klesla.

Výsledky, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad, výrazně překonaly odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Ti v průměru předpovídali zvýšení výroby o 1,8 procenta.

Bez zahrnutí energetického a stavebního sektoru výroba vzrostla o 4,3 procenta. Výroba kapitálového zboží se zvýšila o 5,7 procenta a výroba spotřebního zboží o 3,6 procenta. Produkce v energetickém sektoru byla vyšší o 3,1 procenta a ve stavebnictví o 1,5 procenta.

"Listopadový růst průmyslové výroby v Německu je vítaným potvrzením, že ekonomika dosáhla konce roku 2017 ve velmi dobré kondici a průzkumy ukazují, že další růst ještě přijde," uvedla analytička Jennifer McKeownová ze společnosti Capital Economics. Čísla a příznivá nálada podnikatelů podle ní naznačují, že ekonomika ukončila rok "třeskem" po silném růstu o 0,8 procenta ve třetím čtvrtletí.

"Zdá se, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v roce 2017 zvýšil o něco více než 2,5 procenta, jak jsme odhadovali. Podobně silné tempo růstu očekáváme i v letošním roce," dodala McKeownová.

Statistici dnes také oznámili, že přebytek zahraničního obchodu v listopadu dál vzrostl a že vývoz směřuje k celoročnímu rekordu. V samotném listopadu vývoz vzrostl o 8,2 procenta na 116,5 miliardy eur (téměř tři biliony korun). Za 11 měsíců roku se zvýšil o 6,5 procenta na 1,179 bilionu eur. Za celý rok 2016 vývoz z Německa činil rekordních 1,208 bilionu eur, uvedla agentura DPA.

Pondělní zpráva statistiků ukázala, že objem zakázek německého průmyslu se v listopadu poprvé od července snížil. Podle analytiků byl však pokles spíše technické povahy než signálem oslabení ekonomiky.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem. Ekonomický institut Ifo minulý měsíc odhadl, že ekonomika letos vykáže růst o 2,6 procenta. Tempo růstu tak bude nejvyšší od roku 2011. Za loňský rok hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 2,3 procenta, odhaduje Ifo.

 

Právě se děje

Další zprávy