Německo zvyšuje tresty pro řidiče, dejte si pozor na pokuty

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 5. 2014 21:24
Nejvýrazněji vzroste pokuta za vjezd do vyhrazené části města bez ekologické plakety. Místo dosavadních 40 eur zaplatí přistižení řidiči dvojnásobek.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Berlín - Německo od 1. května zpřísňuje bodový systém za dopravní přestupky při jízdě autem a v souvislosti s touto změnou se také mění sazba některých pokut.

Zatímco němečtí řidiči mají největší obavy z toho, že pro odebrání řidičského průkazu bude nově stačit osm bodů namísto dosavadních osmnácti, pro motoristy ze zahraničí včetně České republiky budou největší změnou vyšší pokuty. Peněžitý trest se zvyšuje především u menších přestupků, které ohrožují bezpečnost řidiče a spolucestujících.

Nové předpisy prosadila německá vláda loni s cílem zpřehlednit bodový systém. Nově jsou tak trestné body udělovány jen za přestupky, které ohrožují bezpečnost na silnicích, a za trestné činy spáchané při řízení. Řada přestupků, za které dosud byly udělovány body, bude nově trestána jen pokutami. Ty ale vzrostou, aby zůstal zachován odstrašující efekt.

Vyšší pokuty

Nejvýrazněji vzroste pokuta za vjezd do vyhrazené části města bez patřičné ekologické plakety. Místo dosavadních 40 eur (1100 Kč) zaplatí přistižení řidiči dvojnásobek. O polovinu se zvýší pokuty za telefonování při řízení bez pomoci handsfree, za jízdu bez zapnutých světel při snížené viditelnosti, za otáčení se v tunelu nebo za parkování ve zúženém místě, které může zablokovat provoz. Za tyto přestupky bude policie od května vybírat 60 eur (1650 Kč).

Ze 40 na 60 eur se zvyšuje i pokuta pro řidiče, kteří na zledovatělé silnice vyjedou s letními pneumatikami. Stejně vzroste i pokuta za jízdu bez poznávací značky. Z 50 na 70 eur se pak zvýší peněžitý trest pro řidiče, kteří neuposlechnou výzvu policie k zastavení. Řidiči nákladních vozidel, kteří vyjedou na silnici i přes zákaz jízdy v neděli a ve svátek, zaplatí nově pokutu 120 eur namísto dosavadních 75.

Nové předpisy zpřísňují i tresty za přepravu dětí bez dětské sedačky. Zatímco dosud musel řidič zaplatit pokutu 40 eur, pokud měl v autě jedno nedostatečně zabezpečené dítě, a 50 eur, pokud jich bylo více, nově bude pokuta v obou případech o 20 eur vyšší.

Podle nových předpisů se také změní systém udělování trestných bodů. Hodnota bodů, které dosud řidiči získali, se sníží na polovinu. Za přestupky bude nově možné udělit nanejvýš tři body namísto dosavadních sedmi, hranice pro odebrání řidičského průkazu se ale sníží z 18 bodů na osm. O půl roku se prodlouží doba, po které se body automaticky z registru vymažou, nově bude činit 30 měsíců. Náročnější také budou dobrovolná školení, po kterých je možné trestné body smazat.

 

Právě se děje

Další zprávy