Německo překvapila rekordní zaměstnanost. Volných pracovních míst ale meziročně ubylo

ČTK ČTK
29. 11. 2019 11:36
Počet nezaměstnaných v Německu v listopadu podle sezonně neupravených údajů klesl na nejnižší hodnotu od znovusjednocení země. Bez práce bylo 2,18 milionu lidí, což je o 24 091 méně než v předchozím měsíci. Meziročně počet nezaměstnaných klesl o 6000, míra nezaměstnanosti pak zůstala na 4,8 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Poměrně vysoký pokles počtu nezaměstnaných mnohé ekonomy překvapil. Německá ekonomika v poslední době vykazuje známky ochabování a ve třetím čtvrtletí se jen těsně vyhnula recesi. Vysoká je stále poptávka po zaměstnancích, v nabídce bylo 736 000 volných pracovních míst, což ale bylo o 71 000 méně než loni.

Podle ekonomů je příznivý vývoj na trhu práce navzdory ekonomickému zpomalení způsoben především spotřebou. Trvalá pozitivní nálada spotřebitelů kompenzuje slabší výkon průmyslu. Zvláště automobilový průmysl, což je přední odvětví v Německu, v poslední době trápí obtížné podmínky na globálním trhu.

Podle sezonně upravených údajů počet nezaměstnaných klesl oproti říjnu o 16 000 téměř na 2,3 milionu. Míra nezaměstnanosti pak zůstala na pěti procentech.

Úřad práce upozornil hlavně na opětovný pokles počtu dlouhodobě nezaměstnaných. V říjnu bylo bez práce déle než rok 708 000 lidí, v listopadu už tento údaj klesl pod 700 000. Přispěla k tomu ale i skutečnost, že méně lidí se nově dostalo mezi dlouhodobě nezaměstnané.

Německo se v poslední době potýká se zpomalováním růstu světové ekonomiky. K jeho potížím přispívá přetrvávající nejistota spojená s plánovaným odchodem Británie z Evropské unie a s obchodní válkou mezi Spojenými státy a Čínou.

Výdaje spotřebitelů a státu a vývoz pomohly německé ekonomice ve třetím čtvrtletí k růstu hrubého domácího produktu (HDP) ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,1 procenta, zatímco ve druhém kvartálu ekonomika o 0,2 procenta klesla. Ekonomický institut Ifo odhaduje, že německá ekonomika, na které je závislá i řada českých firem, by v posledních třech měsících roku mohla vzrůst o 0,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy