Německá ekonomika prudce zpomaluje. Jen těsně se vyhnula recesi

ČTK ČTK
14. 2. 2019 13:34
Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala po poklesu o 0,2 procenta ve třetím kvartálu. Těsně se tak vyhnula recesi, která se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Vyplývá to podle agentury Reuters ze čtvrtečních údajů spolkového statistického úřadu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

V celém loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Německa podle dnešních údajů zvýšil o 1,4 procenta namísto dříve ohlášených 1,5 procenta. Růst zpomalil z předloňských 2,2 procenta a byl nejslabší od roku 2013, kdy se HDP zvýšil pouze o půl procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Statistický úřad zveřejnil první odhad loňského růstu HDP v polovině ledna, údaj o vývoji v samotném čtvrtém čtvrtletí však v lednové zprávě neposkytl. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že HDP vykáže za čtvrté čtvrtletí nárůst o 0,1 procenta.

Německé hospodářství se v poslední době potýká s negativními důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie. Německá vláda koncem ledna zhoršila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 1,0 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

"Německá ekonomika se vyhnula technické recesi nejtěsnějším možným způsobem," uvedl ekonom Carsten Brzeski ze společnosti ING. Dodal nicméně, že německé hospodářství má i nadále silné základy a že jeho výkon se zřejmě bude zlepšovat. "Pravděpodobnost postupného oživování je stále mnohem vyšší než pravděpodobnost dalšího zklamání," prohlásil.

Podle ekonoma Andrewa Kenninghama ze společnosti Capital Economics je však hospodářská stagnace ve čtvrtém čtvrtletí nepříznivým signálem pro hospodářský růst v letošním roce. Kenningham stejně jako německá vláda předpověděl, že německá ekonomika letos vzroste o procento. Poukázal však na "významná" rizika, v jejich důsledku by hospodářský růst letos mohl zaostat za očekáváním.

Se zhruba jednoprocentním růstem letos počítá rovněž německý hospodářský institut ZEW. "Nejpravděpodobnějším scénářem je mírný růst," řekl agentuře Reuters prezident institutu Achim Wambach. "Prognózy zhruba jednoprocentního růstu pro rok 2019 jsou realistické," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy