Pravděpodobnost recese v Německu vzrostla na 60 procent. Naděje na obrat uvadá

ČTK ČTK
12. 9. 2019 15:05
Pravděpodobnost hospodářské recese v Německu vzrostla na téměř 60 procent, tedy na nejvyšší úroveň od přelomu let 2012 a 2013. Vyplývá to podle agentury Reuters z indexu, který sestavuje německý institut IMK. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem Česka.
Déšť v Berlíně v srpnu 2019
Déšť v Berlíně v srpnu 2019 | Foto: ČTK

Hodnota indexu sledujícího riziko recese v Německu se výrazně zvýšila na 59,4 procenta ze srpnových 43 procent. "Čím dál víc uvadá naděje, že by domácí poptávka mohla zachránit Německo od recese," uvedl Sebastian Dullien z IMK. "To zvyšuje tlak na Evropskou centrální banku, aby přikročila k dalšímu uvolnění měnové politiky," dodal.

Německý hospodářský institut IfW ve středu předpověděl, že ekonomika země vstoupí do recese už v nynějším třetím čtvrtletí. Recese se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve druhém čtvrtletí podle údajů spolkového statistického úřadu snížil o 0,1 procenta po nárůstu o 0,4 procenta v prvním kvartálu. IfW nyní předpokládá, že ve třetím čtvrtletí HDP klesne o 0,3 procenta.

Pokles ekonomiky ve třetím čtvrtletí ve čtvrtek předpověděl také německý institut Ifo, podle kterého se však HDP sníží pouze o 0,1 procenta. Ifo ve čtvrtek rovněž zhoršil odhad růstu německé ekonomiky pro celý letošní rok na 0,5 procenta z dříve předpokládaných 0,6 procenta. I v celoročním výhledu je tak o něco optimističtější než IfW, podle jehož prognózy by měl růst činit pouze 0,4 procenta.

Německé hospodářství se v poslední době potýká se slabší globální poptávkou, která má negativní dopad na německý export a průmysl. K potížím německé ekonomiky přispívá obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

ECB bude o své měnové politice rozhodovat na dnešním zasedání. Banka signalizovala, že by mohla přikročit k dalšímu snížení úroků či k novým nákupům dluhopisů.

 

Právě se děje

Další zprávy