Německo rozšíří dálniční mýtné na více nákladních aut

ČTK ČTK
25. 3. 2014 16:42
Mýtné nyní v Německu platí zhruba 775 tisíc nákladních aut, opatření má od roku 2015 zasáhnout dalších 80 tisíc vozů.
Mýtné na německých dálnicích budou brzy platit i osobní automobily.
Mýtné na německých dálnicích budou brzy platit i osobní automobily. | Foto: Reuters

Berlín - Mýtné na německých dálnicích a silnicích první třídy bude muset platit výrazně víc nákladních aut. Od roku 2015 bude mýtné povinné pro všechny vozy těžší než 7,5 tuny, dosud byla hranice 12 tun, oznámil dnes na tiskové konferenci ministr dopravy Alexander Dobrindt.

Mýtné nyní v Německu platí zhruba 775 tisíc nákladních aut, opatření má zasáhnout dalších 80 tisíc vozů. Poplatek ve výši 17 centů (4,65 koruny) za kilometr musí odvádět za jízdu po všech dálnicích a po 1100 kilometrech čtyřproudých silnic první třídy. Do německého rozpočtu ročně přijde z mýtného zhruba 4,5 miliardy eur (120 miliard korun).

Podle Dobrindtova návrhu se má dále rozšířit seznam zpoplatněných úseků o dalších 1000 kilometrů čtyřproudých silnic první třídy. Ministerstvo ale zároveň zváží možnost, že by v souvislosti s těmito kroky snížilo odváděný poplatek.

Osobní auta od roku 2016

Vládní koalice konzervativní CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) se dohodla, že mýtné by v budoucnosti měli platit řidiči na všech silnicích první třídy. Jejich délka v Německu činí 39 700 kilometrů.

Protože ale zpoplatnění tak rozsáhlé sítě bude vyžadovat delší technickou přípravu, budou se úseky, na nichž se mýtné musí platit, rozšiřovat postupně.

Vláda se také chystá zpoplatnit německé dálnice pro zahraniční osobní automobily. Dobrindt už na začátku března řekl, že do poloviny roku připraví potřebný zákon.

Ministr předpokládá, že řidiči osobních aut by za užívání německých dálnic mohli začít platit v roce 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy