Německo potřebuje více migrantů, ukázala data. Tamní ekonomika díky nim prudce roste

ČTK ČTK
1. 11. 2018 10:46
"Bez imigrace ze zbytku unie by HDP Německa v roce 2015 vzrostl o 1,2 procenta místo 1,5 procenta," uvedl analytik Marius Clemens.
Nabídka práce pro jednoho skláře na nástěnce městského úřadu. Daleko od řeky Sázavy.
Nabídka práce pro jednoho skláře na nástěnce městského úřadu. Daleko od řeky Sázavy. | Foto: Ondřej Besperát

Berlín - Příliv pracovních sil z ostatních členských zemí Evropské unie od roku 2011 zrychluje růst německé ekonomiky v průměru o 0,2 procentního bodu ročně. Uvedl to ve středu německý hospodářský institut DIW. Podle něj by Německo vzhledem ke své stárnoucí populaci a nedostatku pracovních sil mělo zvýšit úsilí k přilákání migrantů z EU.

Lidé přicházející z ostatních členských zemí EU jsou podle DIW většinou mladí, kvalifikovaní a aktivní na trhu práce. Zaplňují tak řadu volných pracovních míst a zároveň zvyšují spotřebitelskou poptávku. Ta je v posledních letech hlavním motorem růstu německé ekonomiky.

Do Německa podle DIW od roku 2011 přišlo z EU přes pět milionů lidí. Migrace z EU do Německa vrcholila v roce 2015, kdy její příspěvek k růstu hrubého domácího produktu (HDP) činil 0,3 procentního bodu.

"Bez imigrace ze zbytku unie by HDP Německa v roce 2015 vzrostl o 1,2 procenta místo 1,5 procenta," uvedl analytik Marius Clemens z institutu DIW. "Imigrace z EU měla a nadále má výrazný přínos pro (německou) ekonomiku," dodal.

Podle Clemense je nyní zapotřebí zvýšit atraktivitu Německa pro migranty z EU. "Německo potřebuje trochu více zapracovat na tom, aby zůstalo atraktivní volbou pro evropské imigranty, protože hospodářská situace v řadě dalších zemí v eurozóně se zlepšuje," upozornil Clemens. "Je důležité, aby imigranti měli větší příležitost získat práci odpovídající jejich kvalifikaci," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy