Německo sníží domácnostem poplatek na obnovitelné zdroje. Reaguje na růst cen energií

ČTK ČTK
15. 10. 2021 15:22
Německo sníží o 42,7 procenta poplatek, který hradí spotřebitelé na podporu obnovitelných zdrojů energie. Berlín chce tímto způsobem pomoci domácnostem lépe se vyrovnat s růstem cen energií. Takzvaná zelená přirážka se nově sníží na 3,723 eurocentu (0,95 Kč) za kilowatthodinu, uvedli provozovatelé sítí. To je nejnižší úroveň od roku 2012.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Výpadek příjmů z přirážky stát vyrovná dotací 3,25 miliardy eur financovanou z příjmů z uhlíkových daní. Snížení příspěvku vstoupí v platnost od 1. ledna 2022. Německo a další vlády v Evropě se snaží ulevit spotřebitelům v situaci, kdy ceny plynu prudce rostou.

Loni byl poplatek snížen o 3,9 procenta s cílem pomoci ekonomice dostat se z propadu způsobeného pandemií nemoci covid-19. Poplatek dorovnává rozdíl mezi tržní cenou proudu z obnovitelných zdrojů a jejími pevně stanovenými výkupními cenami, které mají němečtí producenti takzvané zelené elektřiny garantovány na 20 let dopředu.

Německo podporuje obnovitelné zdroje v rámci svého plánu na transformaci energetiky, podle kterého by měly ekologicky šetrné elektrárny nahradit výkon jaderných a uhelných zdrojů.

Poplatek tvoří zhruba pětinu účtu spotřebitele za energii. Podle portálu srovnávání cen Verivox běžná domácnost s roční spotřebou 4000 kWh ušetří po snížení poplatku ročně 132 eur (3350 Kč). Celkové náklady na elektřinu se tím ale zřejmě nesníží, protože se výrazně zvýšily náklady na nákup elektřiny, který platí dodavatelé.

Provozovatelé přenosových soustav Amprion, 50Hertz, TransnetBW a Tennet očekávají v příštím roce nárůst výroby energie z obnovitelných zdrojů o 11 terawatthodin (TWh) na 239 TWh. To při očekávaných tržních cenách činí 22,8 miliardy eur, upozornila agentura Reuters.

Šéfka Německého svazu energetického a vodohospodářského průmyslu (BDEW) Kerstin Andreaeová uvedla, že snížení poplatku je dobrou zprávou, zejména v souvislosti s prudce rostoucími náklady na nákup elektřiny na velkoobchodních trzích. Nová spolková vláda by pak podle ní měla jako jeden ze svých prvních oficiálních kroků rozhodnout o úplném zrušení tohoto poplatku. Tím by se podle ní trvale ulevilo drobným odběratelům i malým a středním podnikům.

 

Právě se děje

Další zprávy