Německo hlásí rekordní přebytek rozpočtu, za rok se zdvojnásobil

ČTK ČTK
23. 2. 2016 10:24
Aktivní saldo hospodaření spolkové vlády, jednotlivých spolkových zemí a obcí dosáhlo 19,4 miliardy eur a proti roku 2014 bylo více než dvojnásobné. Loňský výsledek překonal dosavadní rekord 18,2 miliardy eur z roku 2000. Příjmy veřejných financí posílil solidní hospodářský růst spolu s rekordní zaměstnaností a růstem mezd, které podnítily silnou soukromou spotřebu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Německé veřejné finance loni zaznamenaly nejvyšší přebytek od sjednocení země před více než čtvrtstoletím. Aktivní saldo hospodaření spolkové vlády, jednotlivých spolkových zemí a obcí dosáhlo 19,4 miliardy eur a proti roku 2014 bylo více než dvojnásobné. Sdělil to dnes spolkový statistický úřad.

Loňský výsledek překonal dosavadní rekord 18,2 miliardy eur z roku 2000, uvedl úřad podle agentury AP. V poměru k velikosti ekonomiky vzrostl přebytek veřejných financí Německa na 0,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). V roce 2014 přebytek činil 0,3 procenta HDP.

Příjmy veřejných financí posílil solidní hospodářský růst spolu s rekordní zaměstnaností a růstem mezd, které podnítily silnou soukromou spotřebu. Loni HDP Německa zrychlil expanzi na 1,7 procenta z tempa 1,6 procenta v předešlém roce a zaznamenal nejlepší výkon za čtyři roky, potvrdil dnes úřad.

Německé ministerstvo financí se podle interního dokumentu, který minulý týden získala agentura Reuters, hodlá držet svého plánu hospodařit do roku 2020 s vyrovnaným rozpočtem, a to i přes dodatečné náklady na migrační krizi. Velikost dodatečných výdajů na příští rok úřad odhaduje na zhruba 10,7 miliardy eur (289 miliard korun) a financovány budou hlavně z rozpočtových přebytků.

Letos by Německo mělo hospodařit s příjmy a výdaji v plánované výši 316,9 miliardy eur (8,6 bilionu korun). Státní rozpočet tak má být třetí rok po sobě vyrovnaný.

 

Právě se děje

Další zprávy