Německo chystá další balík inflačních úlev. Zavede i daň z mimořádných zisků

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 9. 2022 12:09
Německo chystá další balík opatření, která mají ochránit spotřebitele a podniky před dopady prudce rostoucí inflace, v hodnotě 65 miliard eur (1,6 bilionu korun). Uvedla to v neděli agentura Reuters s odvoláním na dokument, který zveřejnila německá vláda. Ke snížení cen plynu, ropy a uhlí pro zákazníky použije daň z neočekávaných zisků, oznámil poté na tiskové konferenci kancléř Olaf Scholz.
Německý kancléř Olaf Scholz v Praze.
Německý kancléř Olaf Scholz v Praze. | Foto: ČTK

Na opatřeních, která zahrnují návrhy na rozšíření slev na veřejnou dopravu a daňové úlevy ve výši 1,7 miliardy eur (41,7 miliardy korun) pro 9000 energeticky náročných podniků, se v neděli dohodly tři strany vládní koalice. "Je to zatím největší ze tří balíčků," řekl Scholz na tiskové konferenci.

"Kvůli rychlému růstu cen energií je nutná rychlá a přiměřená pomoc občanům a podnikům," uvádí se podle agentury AFP ve vládním dokumentu. Balíček pomoci podle dokumentu zahrnuje také šek pro studenty a důchodce a zvýšení příspěvku na bydlení.

Inflaci ženou vzhůru především vysoké ceny energií, které kvůli energetické nejistotě související s ruskou invazí na Ukrajinu neklesají.

Německá vláda proto využije příjmy z neočekávaných daní ke snížení cen plynu, ropy a uhlí pro konečné spotřebitele, oznámil Scholz.

Německo podle kancléře "bude schopné zvládnout letošní zimu" a zajistit si dodávky energie navzdory vyschnutí dodávek ruského plynu, na nichž je jeho ekonomika silně závislá. "Rusko již není spolehlivým dodavatelem energie (…) Federální vláda se na tuto možnost připravuje od začátku roku," řekl novinářům Scholz a zdůraznil, že díky diverzifikaci zdrojů dodávek a doplnění zásob plynu je země schopna se vyrovnat s delším odstavením plynovodu Nord Stream 1.

Německo již kvůli vysokým cenám energií a rostoucím životním nákladům přijalo řadu opatření včetně jednorázových příspěvků, aby lidem ulevilo. Mezi nejpopulárnější kroky patřily dočasné snížení daně z pohonných hmot či zavedení měsíční celoněmecké jízdenky pro regionální a městskou dopravu za devět eur (220 Kč). Tyto dvě úlevy skončily na konci srpna

 

Právě se děje

Další zprávy