Německo chtělo snížit daně. Kvůli přílivu běženců své plány ruší

ČTK ČTK
20. 9. 2015 10:33
Německo hospodaří s vyrovnaným rozpočtem a proto plánovalo od roku 2017 snížit daň z příjmu. Plánovaný až milion běženců, který má letos přijít do země, ale zatíží rozpočet až deseti miliardami eur. Podle týdeníku Welt am Sonntag by se tak některé daně dokonce mohly zvýšit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Německo kvůli současnému přílivu uprchlíků ruší plány na snižování daní. S odvoláním na zdroje z ministerstva financí to napsal nedělník Welt am Sonntag.

Vláda podle listu zároveň chce posílit sociální programy na pomoc nezaměstnaným a na podporu levného bydlení, aby zamezila možnému vzniku napětí mezi sociálně slabými a běženci.

Německo od loňska hospodaří s vyrovnaným rozpočtem a ministerstvo financí proto zvažovalo, že by se po roce 2017 začala snižovat daň z příjmu. Do země však letos přijde až milion běženců a náklady spojené se zajištěním jejich potřeb dosáhnou zhruba deseti miliard eur (270 miliard korun). Ministerstvo financí dlouhodobě označuje udržení vyrovnaného rozpočtu za svou hlavní prioritu, proto nyní od plánů na snížení daní upouští.

Podle Welt am Sonntag by se dokonce některé daně mohly zvýšit. Na ministerstvu financí se podle listu mluví například o vyšším zdanění kapitálových výnosů nebo o zavedení vyšší sazby daně z příjmu pro osoby s nejvyššími výdělky. Nadále však platí, že by tato opatření vstoupila v platnost až po roce 2017, kdy se budou konat parlamentní volby.

Vláda se zároveň chystá posílit sociální programy, aby u nízkopříjmových skupin nevznikal pocit, že jsou proti nim běženci zvýhodňováni. Ministryně práce Andrea Nahlesová připravuje reformu úřadů práce, aby mohly lépe zajišťovat uplatnění dlouhodobě nezaměstnaných. Kabinet také jedná o možnostech podpory sociálního bydlení, levné byty by měly sloužit jak běžencům, tak nízkopříjmovým skupinám.

Příchod stovek tisíc běženců vyvolal v německé společnosti napětí, řada ubytoven pro uprchlíky se stala terčem žhářských útoků. Proti imigrantům vystupují především krajně pravicová uskupení, německá kancléřka Angela Merkelová ale už dříve vyjádřila obavy z toho, že by jejich propaganda mohla oslovit i běžné občany.

 

Právě se děje

Další zprávy