Německo chce vrátit peníze od majitelů Tesly. Stát nevěděl, že dotuje vozy s luxusní výbavou

ČTK ČTK
18. 7. 2018 16:24
Zhruba 800 lidí bude muset vrátit peníze, kterými chtělo Německo podpořit prodej ekologických vozů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tesla

Frankfurt - Zhruba 1050 majitelů automobilů Tesla Model S se bude muset vzdát subvence 4000 eur (103 400 korun), kterou Německo poskytuje na ekologické vozy.

Cenová hranice pro ekologický bonus činí 60 000 eur, zmíněné elektromobily jsou ale dražší. Oznámil to dnes Spolkový úřad pro hospodářství a kontrolu vývozu (BAFA).

Vůz Model S od americké společnosti Tesla byl vyřazen ze seznamu dotací loni 30. listopadu, protože úřad zjistil, že firma dodává na německý trh nákladnější elektromobily s vyšší výbavou, základní model tam neprodávala. Subvenci, která už byla proplacena, musí vrátit 800 lidí. Dalším 250 lidem už bylo oznámeno, že ji neobdrží, uvedl dnes podle agentury Reuters mluvčí úřadu.

Prodej elektromobilů v Německu v letošním prvním pololetí vzrostl o 64 procent, zatímco prodej aut Model S a Model X o třetinu klesl.

Vzhledem k tomu, že Tesla začala do Německa opět vyvážet svůj základní model, zákazníci, kteří si koupili vůz levnější než uvedená hranice 60 000 eur, jsou oprávněni o bonus opět zažádat.

Německá vláda přispívá občanům na nákup elektromobilů od července 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy