Německo bylo za poslední měsíc třikrát na hraně blackoutu. Pomáhala elektřina z Česka

Helena Truchlá Jan Nevyhoštěný Helena Truchlá, Jan Nevyhoštěný
4. 7. 2019 15:10
Sousední Německo postihl za uplynulý měsíc opakovaně nedostatek elektrického proudu v přenosové soustavě. Operátoři museli celkem třikrát požádat o pomoc sousední země, včetně Česka. Podle tamních expertů problém komplikují spekulativní obchody na energetických trzích. "Exploze cen" se týká hlavně nabídky operativních záloh, což podle odborníků způsobuje v řízení energetické sítě chaos.   
Foto: ricardodiaz11/Foter.com

"6., 12. a 25. června došlo v německých elektrických sítích k prudkému kolísání," informoval na svém webu německý týdeník Der Spiegel. Provozovatel přenosové sítě Amprion novinářům potvrdil, že v soustavě bylo významně méně elektřiny, než by bylo potřeba.

Výpadek se objevil na trhu s takzvanou operativní zálohou, která má za úkol případné neplánované kolapsy jednotlivých zdrojů okamžitě vyrovnávat. Bez této služby by v případě problémů museli být od proudu odříznuti největší odběratelé, obvykle velké průmyslové závody. Velmi napjatá situace byla podle mluvčího německé sítě zvládnuta jen s pomocí evropských partnerů. 

Nouzovou pomoc z Česka potvrdila Aktuálně.cz státní společnost ČEPS, která je správcem české přenosové sítě. "ČEPS ve dnech 12. 6., 25. 6. a 26. 6. poskytovala havarijní výpomoc německé společnosti Tennet ve výši až 400 MW a těmito dodávkami pomáhala udržet v Německu vyrovnanou výkonovou bilanci," uvedla pro Aktuálně.cz Kristýna Foubíková z odboru komunikace společnosti.

Za propadem mohou být spekulanti

Němečtí experti však nevidí příčinu problémů na straně elektráren, nýbrž mezi spekulanty. Například v sobotu 29. června na trhu prudce stoupla cena elektřiny u takzvané minutové rezervy z obvyklých zhruba 10 eur za gigawatthodinu až na 37 856 eur. Náklady na vyrovnání výpadku se proto vyšplhaly na astronomických 17 milionů eur oproti několika tisíci eur v běžné dny.

K tomuto nárůstu však podle médií nedošlo kvůli tomu, že by se znovu opakoval nedostatek elektřiny z předchozích dní, nýbrž proto, že provozovatelé sítí požadovanou rezervu krátce předtím zdvojnásobili, aby se opět neopakoval výpadek. Trh to zřejmě interpretoval jako varovný signál.

Podle německých energetiků tak panuje podezření, že obchodníci úmyslně nedorovnávali výpadky v dodávkách na vyrovnávacím trhu, aby později dosáhli na vyšší zisky.

"Když se to stane naráz na více místech, tak nejenže roste cena, ale roste také nebezpečí blackoutu. Aktuální rámcové podmínky pro vyrovnávací trh nejsou podle elektrárenské společnosti Next Kraftwerke dostatečné, aby se takovým manipulacím zabránilo".

Podle Spiegelu situaci nyní analyzuje spolkový energetický úřad spolu s provozovateli sítí. Následně se očekává rozhodnutí, zda budou mít nedávné problémy pro jednotlivé aktéry na trhu důsledky.

Pomoc mezi státy je běžná

Vzájemná pomoc mezi jednotlivými zeměmi je podle ČEPS v podobných případech běžná. "Například 26. června byla po dobu tří hodin poskytnuta také havarijní výpomoc 200 MW pro polského provozovatele přenosové soustavy, společnost PSE.  Dne 15. 6. pak byl na žádost rakouského provozovatele, společnosti APG, realizován redispečink jako nápravné opatření pro udržení spolehlivého provozu propojených soustav. ČEPS v tomto případě snižovala výkon elektráren, APG naopak ve stejné velikosti výkon zvyšoval," vysvětluje mluvčí.

Podle ní je potřeba zdůraznit, že česká přenosová soustava je například v porovnání s tou německou velmi robustní a žádné podobné zásadní problémy nejsou v Česku hlášeny ani očekávány.

"Přetoky" z Německa už nehrozí

Stabilita provozu přenosových soustav ve střední Evropě byla podle českých energetiků od konce minulého desetiletí ohrožována hlavně neplánovanými "přetoky elektřiny" přes hranice. Hlavní příčinou byl nárůst kapacity větrných zdrojů na severu Německa souběžně se zahájením odstavování jaderných elektráren na jihu Německa a nedostatečná kapacita vnitroněmeckého propojení ve směru sever-jih.

Technicky problém přetoků Česko vyřešilo instalací čtyř transformátorů s posuvem fáze v rozvodně Hradec u Kadaně na dvou přeshraničních linkách na hranicích s Německem. Zkušenosti s jejich provozem jsou podle ČEPS velmi pozitivní nejen z pohledu české soustavy. Jejich využití už několikrát zabránilo nepříznivým stavům i u provozovatele přenosové soustavy v Německu.

 

Právě se děje

Další zprávy