Německé pekárny, které koupil Agrofert, propustí 700 lidí

ČTK ČTK
13. 11. 2014 18:46
Odbory varují, že uzavřením dvou závodů restrukturalizace nekončí. Ohroženo je podle nich dalších 1100 pracovních míst.
Pečivo. Ilustrační foto.
Pečivo. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Berlín - Německý pekárenský řetězec Lieken, který loni koupila česká skupina Agrofert Holding, zruší během nadcházejících tří let pět svých závodů. O práci podle odborů přijde zhruba 700 ze 4300 zaměstnanců pekáren. Rušení závodů je součástí restrukturalizace řetězce, uvedla agentura DPA.

Odbory upozorňují, že s uzavřením dvou závodů v Hesensku a po jednom v Severním Porýní-Vestfálsku, v Bavorsku a v Dolním Sasku restrukturalizace řetězce nekončí. Ohroženo je podle nich dalších 1100 pracovních míst.

Pekárenský řetězec nicméně oznámil, že kromě uzavření pěti závodů plánuje výstavbu jednoho nového. Kromě toho se chystá ve třech závodech rozšířit produkci. Celkové investice Lieken vyčíslil na 400 milionů eur (11 miliard korun).

Lieken v současnosti provozuje v celém Německu 12 velkopekáren a je německou pekárenskou jedničkou. Nejznámějšími značkami jeho pečiva jsou "Golden Toast" a "Lieken Urkorn". V loňském roce řetězec dosáhl tržeb 815 milionů eur (22,5 miliardy korun).

Německý pekárenský řetězec koupila v roce 2013 od italské potravinářské firmy Barilla skupina Agrofert Holding, jejímž vlastníkem je současný český ministr financí Andrej Babiš. Finanční detaily transakce Barilla ani Agrofert Holding nezveřejnily.

 

Právě se děje

Další zprávy