Německo schválilo kvóty pro ženy ve vedení větších firem. Musí tam být aspoň jedna

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 1. 2021 12:10
Německá vláda po letech debat schválila návrh, aby ve vedení větších firem, s jejichž akciemi se obchoduje na veřejných trzích, byla alespoň jedna žena. Ve středu o tom informovaly tiskové agentury. Opatření se netýká soukromých firem, které nemají akcie na burze. Takové podniky si i nadále mohou samy určovat, kdo je povede a jaké bude složení jejich správní rady.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Zákon se bude vztahovat na firmy s akciemi na burze, které mají více než tři členy představenstva. Mnohem větší správní rady budou muset mít rovněž alespoň jednu ženu, uvedla agentura Reuters.

Toto opatření dlouho vyžadovala německá sociální demokracie (SPD), která se řadí k politickým stranám levého středu. Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové takový krok dlouho odmítali. Kancléřka ale dala opakovaně najevo frustraci z toho, že firmy jsou příliš pomalé v zavádění změn, které by usnadnily jmenovat do vedoucích funkcí ženy.

"Tento zákon je milníkem pro více žen ve vedoucích pozicích," reagovala na schválení návrhu ministryně pro rodinu, seniory, mládež a sport Franziska Giffeyová z SPD. "Už mnoho let sledujeme, že dobrovolně se mnoho změn nedělá a že pokrok je velmi pomalý," dodala.

Video: Ženy neumí o penězích vyjednávat, berou méně než muži, kvóty jsou kontraproduktivní, říká Bérová. (Video pochází z roku 2016.)

Problém je, že ženy se často chovají jako znevýhodněná menšina, všechny ty kvóty jsou spíš kontraproduktivní, říká podnikatelka Dana Bérová. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy