Německá ekonomika klesne o 6,5 procenta, čekají poradci vlády

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 6. 2020 17:03
Německá ekonomika letos kvůli pandemii klesne o 6,5 procenta, odhaduje poradní ekonomický výbor vlády. Silný hospodářský útlum se ale může protáhnout za předpokladu, že se výrazně zvýší počet nových případů nákazy, uvedli dnes poradci.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

"Koronavirová pandemie zřejmě způsobí největší propad německé ekonomiky od založení spolkové republiky. Očekáváme ale, že hospodářství se v létě začne zotavovat," řekl šéf výboru Lars Feld.

Po vyloučení sezonních vlivů výbor prognózuje na letošní rok propad ekonomiky o 6,9 procenta. V druhé polovině roku očekává pomalé oživení a v příštím roce podle něj vykáže hrubý domácí produkt (HDP) vzestup o 4,9 procenta.

"To znamená, že HDP se na úroveň před pandemií dostane nejdříve v roce 2022," uvedl výbor v prohlášení. Dodal, že podpůrné stimuly německé vlády hospodářství nejspíše podpoří.

Vláda by měla příští rok pokračovat ve své expanzivní fiskální politice a do roku 2022 se vyhnout debatě o konsolidaci veřejných financí, konstatoval Feld.

Kabinet kancléřky Angely Merkelové minulý týden schválil dodatečný rozpočet k financování opatření na podporu ekonomiky zasažené koronavirovou krizí, v jehož rámci si hodlá půjčit dalších 62,5 miliardy eur. Celková hodnota nových půjček by tak měla v letošním roce dosáhnout rekordních 218,5 miliardy eur (5,8 bilionu Kč).

Feld je přesvědčen, že se lze vyhnout další vlně přísných karanténních opatření a druhému hospodářskému poklesu, protože úřady i občané se na novou situaci adaptovali a chovají se obezřetněji.

Dnes zveřejněný průzkum mezi nákupními manažery podle konzultační společnosti IHS Markit ukázal, že útlum v německém soukromém sektoru v červnu polevil. Index nákupních manažerů za Německo, které má největší ekonomiku v eurozóně, vystoupil na 45,8 z květnových 32,3 bodu. Analytici čekali, že vystoupí na 44,2 bodu. Pokud je index nad 50 body, signalizuje to růst aktivity. Hodnota pod 50 body znamená útlum.

Ministerský předseda nejlidnatější spolkové země Severního Porýní-Vestfálska dnes na tiskové konferenci oznámil, že okres Gütersloh čeká nejméně týden přísných karanténních opatření. Oblast je kvůli problémům v místních jatkách hlavním ohniskem koronaviru v Německu.

Statisíce obyvatel okresu Gütersloh v nejlidnatější spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko čekají nejméně týden přísná karanténní opatření. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy