Němci spustili železniční stávku. Dotknula se i Česka

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 10. 2014 14:33
Plánovaná stávka německého dopravce Deutsche Bahn potrvá od středy odpoledne do čtvrtečního rána. Omezeny jsou i spoje mezi německou a českou metropolí.
Deutsche Bahn už před zahájením stávky omezují provoz .
Deutsche Bahn už před zahájením stávky omezují provoz . | Foto: Reuters

Berlín - Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) ve středu zahájili stávku za zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby. Protestní akce potrvá do čtvrtečních čtyř hodin ráno.

DB kvůli stávce omezovaly dopravu už dopoledne, celkem bylo od rána až do konce stávky zrušeno 70 procent dálkových vlaků. Výpadky zasáhly i spojení mezi Berlínem a Prahou.

Stávka se týká dálkových i regionálních spojení. Ve velkých německých městech a v Porúří se zastaví také městské vlaky. Přerušena bude v době stávky i nákladní železniční doprava. Podle televize ARD kvůli stávce mimořádně vzrostla poptávka po jízdenkách na dálkové autobusy.

Omezeny jsou zatím hlavně dálkové spoje

Dopolední omezení provozu postihlo především dálkové vlaky. "Připravili jsme náhradní jízdní řád a snažíme se dopravit do cíle co nejvíc cestujících," řekl v televizi N24 mluvčí DB Achim Stauss. "Tato omezení jsou nutná z logistických důvodů, aby soupravy byly zítra (ve čtvrtek) ráno v potřebných místech a my mohli co nejrychleji obnovit řádný provoz," dodal.

Podle informací Českých drah byly už před zahájením stávky odvolány vlaky EC na trati mezi Berlínem a Prahou v úseku Drážďany-Berlín. Z Drážďan do Česka a opačným směrem by měly vlaky jezdit bez omezení.

Strojvůdci chtějí vyšší plat i méně hodin v práci

Odborový svaz strojvůdců (GDL) svolal stávku s cílem vydobýt si od ledna zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby z 39 na 37 hodin týdně. Od konce srpna je to už čtvrtá stávka na německé železnici a zatím nejdelší - dva předchozí protesty trvaly tři hodiny, jeden devět.
    
Vedení DB strojvůdce za vyhlášení stávky kritizovalo. Personální ředitel DB řekl v televizi ZDF, že měl na dnešek dohodnutou schůzku s předsedou GDL Clausem Weselským kvůli jednání o požadavcích odborů. "To, že GDL vyhlásí stávku jen pár hodin před zahájením tohoto rozhovoru, je drzost a nestoudnost," prohlásil Weber.
    
Železniční společnost tvrdí, že je ochotna jednat se strojvůdci o kompromisu. Požadavky odborů však považuje za nesplnitelné, strojvůdcům nabízí zvýšení mezd o dvě procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy