Němci mohou žádat o odškodnění za řecké dluhopisy, řekl soud

ČTK ČTK
11. 6. 2015 13:44
Držitelé řeckých dluhopisů mohou po Řecku žádat náhradu škody. Verdikt evropského soudu ovšem neříká, zda by případné odškodnění mělo být poskytnuto.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Lucemburk - Němečtí držitelé řeckých dluhopisů, kteří před více než třemi lety nesouhlasili s výměnou cenných papírů za nové s výrazně nižší hodnotou, mohou po Řecku požadovat náhradu škody. Konstatoval to ve čtvrtek evropský soud v Lucemburku.

Případ se vztahuje k událostem ze začátku roku 2012, kdy se Řecko snažilo vypořádat s vážnou finanční krizí. Soukromí věřitelé na počátku onoho roku souhlasili s restrukturalizací řeckého dluhu. V rámci dohody přijali snížení nominální hodnoty dluhopisů ve svém držení o 53,5 procenta.

Řada těch, kdo nabídku na výměnu cenných papírů předloženou Řeckem nepřijal, se poté obrátila na německé soudy.

Německá justice pak požádala Soudní dvůr Evropské unie o vyjádření, zda žaloby na náhradu škody, které na Řecko podaly soukromé osoby coby držitelé státních dluhopisů, spadají do kategorie "věci občanské a obchodní". To je kategorie, která žalující straně umožňuje doručit žalobu na Řecko.

Soudní dvůr Evropské unie ve čtvrtek konstatoval, že spadají. Verdikt nejvyššího evropského soudu ale nehovoří o tom, zda by případné náhrady škody měly být poskytnuty.

Eurozóna v únoru 2012 rozhodla, že Řecko dostane druhý záchranný balík úvěrů ve výši 130 miliard eur. První program mezinárodní pomoci hluboce zadlužená země obdržela v roce 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy