Část bank a pojišťoven zavírá kvůli karanténě pobočky. Jiné spoléhají na dezinfekce

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 3. 2020 13:31
Banky a pojišťovny z preventivních důvodů kvůli zamezení šíření koronaviru uzavírají své pobočky. Některé všechny, jiné jen část z nich, další je nechaly zatím otevřené všechny. Peněžní ústavy klientům připomínají, že většinu služeb a produktů si mohou vyřídit z domova prostřednictvím internetového nebo mobilního bankovnictví, v případě stavebních spořitelen i přes e-mail nebo call centrum.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Kristýna Zvelebilová

"Vzhledem k rostoucímu počtu zaměstnanců v karanténě jsme nuceni šetřit s lidskými zdroji a dočasně jsme uzavřeli 97 z našich 502 poboček," řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Tímto opatřením se podle Hrubého ČS zároveň připravuje na situaci, kdy by pandemie nadále exponenciálně rostla. "Česká spořitelna je ale součástí klíčové infrastruktury státu a máme ze zákona povinnost udržet platební styk za každých okolností včetně dostupnosti alespoň minimálního počtu poboček," dodal.

Pobočky ČSOB včetně těch v obchodních centrech zůstávají otevřené. Jedinou výjimkou jsou pobočky v Litovli, Uničově, Hranicích na Moravě a ve Dvoře Králové, informovala banka na webových stránkách. ČSOB pojišťovna pobočky od pondělí do 24. března uzavřela. "Naši poradci z poboček však zůstávají plně k dispozici jak po telefonu, tak na e-mailu," podotkl mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Více než 260 poboček Komerční banky zůstává otevřeno. Výjimku tvoří 60 menších poboček, které vzhledem k aktuálnímu vývoji rozhodla dočasně uzavřít. "Chtěl bych klienty požádat, aby preferovali on-line možnosti komunikace s bankou a přispěli tak ke snížení rizika šíření koronaviru," uvedl generální ředitel banky Jan Juchelka.

Skupina Axa v souvislosti s přijatými krizovými opatřeními uzavřela od pondělí do odvolání z preventivních důvodů své pobočky na území ČR a Slovenska, aby ve vypjaté situaci přispěla k omezení fyzického kontaktu mezi lidmi.

Kooperativa zatím plošně pobočky neuzavřela. Pobočky byly podle mluvčího Milana Káni všechny vybaveny dezinfekcí. Platit pojistné na nich je možné jen bezhotovostně.

Osobně jen v nejnutnějších případech

Všechny pobočky Trinity Bank jsou v provozu bez omezení. "V souvislosti s aktuální situací a opatřeními stanovenými vládou ČR prosíme však klienty o upřednostnění telefonické a on-line komunikace. Současně prosíme, aby se klienti kromě nejnutnějších případů vyhnuli osobní návštěvě našich poboček," sdělila banka.

V omezeném režimu pak fungují pobočky i centrála Raiffeisen stavební spořitelny. Například centrála spořitelny zkrátila otevírací dobu a nyní je otevřená každý všední den od 8 do 13 hodin. "U poboček to máme nastaveno tak, že klient se dopředu telefonicky domluví s finančním poradcem na termínu schůzky. Chceme tak zamezit tomu, aby se na pobočce sešlo více klientů v jeden čas," uvedla mluvčí spořitelny Lenka Molnárová.

Některé pobočky Modré pyramidy jsou pak podle mluvčí Šárky Nevoralové zavřené a některé fungují v omezeném režimu pouze pro nezbytné služby. U poboček v omezeném režimu může být přítomen vždy pouze jeden klient. "V případě, že klient potřebuje informace ohledně odkladu splátek úvěru, prosíme, aby nás kontaktoval přímo na e-mailové adrese [email protected]," uvedla mluvčí.

Skupina Wüstenrot v pondělí také rozhodla omezit činnost svých poradenských center. "Dočasně tedy přesouváme maximální možnou obsluhu a vyřizování požadavků klientů do oblasti telefonické a e-mailové komunikace. Hlavní prioritou je pro nás zajištění ochrany zdraví našich klientů a zaměstnanců včetně poradců a zároveň i zajistit chod společnosti," uvedla vedoucí oddělení marketingu a PR Martina Lambert.

Naopak Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) podle mluvčího Tomáše Kofroně nemá provoz nijak omezen a její obchodní zástupci i pobočka na centrále fungují tak, jak jsou klienti zvyklí.

Ministerstvo financí ve čtvrtek upřesnilo vládní nařízení ohledně výjimek z omezení obchodu a služeb tak, že banky včetně stavebních spořitelen, pojišťovny, obchodníci s cennými papíry a další poskytovatelé a regulovaní zprostředkovatelé finančních služeb mohou nadále obsluhovat své klienty. "Tyto subjekty mohou dle svého rozhodnutí omezit provozní dobu svých poboček, obchodních míst a provozoven," uvedl úřad.

Zároveň MF upozornilo na to, že zprostředkovatelé finančních služeb nejsou živností podle živnostenského zákona, na které se vztahuje zákaz maloobchodního prodeje. Samotné usnesení vlády k zákazu volného pohybu osob pak uvádí, že "zakazuje volný pohyb osob na území celé České republiky s výjimkou: … využívání nezbytných finančních a poštovních služeb".

Video: Vláda zavřela Česko do karantény, lidé mohou jen do práce, na nákup nebo k lékaři

Vláda zavřela Česko do karantény, lidé mohou jen do práce, na nákup nebo k lékaři | Video: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy