Nejziskovější firma světa Saudi Aramco míří na burzu. Může tam trhnout rekord

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
3. 11. 2019 11:43
Saúdskoarabský regulátor v neděli schválil žádost státní ropné společnosti Saudi Aramco o vstup na domácí burzu. Informaci přinesly světové agentury. Mohlo by se jednat o největší primární nabídku akcií (IPO) na světě a sama firma by se mohla stát největší veřejně obchodovanou společností na světě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Ředitel společnosti Amín Násir uvedl, že 9. listopadu bude zveřejněn emisní prospekt, kde bývají informace o emitentovi, jeho finanční stabilitě a investičních záměrech či to, jak použije kapitál získaný z veřejné nabídky.

Saudi Aramco v prohlášení uvedla, že cenu akcie v primární nabídce a to, kolik procent akcií nabídne, zveřejní na konci období takzvaného bookbuildingu, tedy po uzavření procesu, kdy manažer emise sbírá cenové nabídky a na základě poptávky stanoví emisní cenu.

Očekává se, že by firma mohla zájemcům nabídnout jedno až dvě procenta akcií, čímž by získala 20 až 40 miliard dolarů (v přepočtu 457 až 914 miliard korun), napsala agentura Reuters.

Společnost by ráda dosáhla ohodnocení dva biliony dolarů. "To by znamenalo, že firma je zhruba osmkrát hodnotnější než všechno to, co se letos vyprodukuje na území České republiky, tedy než hrubý domácí produkt Česka," vysvětluje ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Saúdské království je ovšem připraveno přijmout i ohodnocení 1,6 až 1,8 bilionu dolarů, aby byl vstup na burzu úspěšně dovršen, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na obeznámené zdroje. Deník Financial Times nicméně pokládá s odvoláním na bankéře a analytiky za realistické ocenění společnosti na 1,2 až 1,5 bilionu dolarů - dvě procenta by tak odpovídala přibližně 30 miliardám dolarů.

"Pokud by se podniku podařilo získat právě zhruba 30 miliard dolarů, jednalo by se o největší primární úpis akcií historie. Dosud je největším úpisem vstup na burzu společnosti Alibaba v roce 2014. Čínská technologická společnost tehdy od investorů získala 25 miliard dolarů, což v dnešních cenách odpovídá 26 miliardám," připomíná Kovanda.

Ziskovější než Apple

O nabídce akcií Saudi Aramco se mluví už několik let a byla netrpělivě očekávána. Nabídka je mimo jiné důležitá kvůli získání peněz na plány korunního prince Muhammada bin Salmána, jehož cílem je snížit závislost saúdskoarabské ekonomiky na příjmech z ropy.

Oznámení přichází jen sedm týdnů po zničujících útocích na ropná zařízení Abkajk a Churajs ze 14. září, jež snížily těžbu v Saúdské Arábii o 5,7 milionu barelů, tedy zhruba o polovinu. Zprávy firmy podle agentury Reuters zdůrazňuje odhodlání Saúdské Arábie vstup na burzu prosadit i navzdory těmto komplikacím. Saudi Aramco v prohlášení uvedla, že útoky společnost provozně ani finančně neovlivní.

Firma v neděli zveřejnila také své hospodářské výsledky za uplynulých devět měsíců, za něž vykázala čistý zisk 68 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun). Loňský čistý zisk podniku činí 111 miliard dolarů. To je takřka dvojnásobek zisku společnosti Apple, která je nyní nejziskovější burzovně obchodovanou firmou světa. Aramco je podle analytiků také ziskovější než pětice největších ropných skupin světa dohromady - tedy než ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP, Total a Chevron. 

"Hlavní index rijádské burzy dnes klesá i o více než dvě procenta. Investoři se totiž v Rijádu, kde se v neděli běžně obchoduje, zbavují akcií jiných firem, aby se mohli připravit právě na nákup akcií Saudi Aramka," doplňuje Kovanda. V závislosti na reakci investorů by ale ještě mohla společnost vstup na burzu v pozdější fázi stáhnout, upozornil list Financial Times s odvoláním na dva obeznámené zdroje.

Saudi Aramco je největším producentem ropy na světě a na světové produkci ropy se podílí zhruba deseti procenty. Korunní princ bin Salmán v roce 2016 prohlásil, že má firma tržní hodnotu kolem dvou bilionů dolarů. Bankéři a odborníci se podle Reuters domnívají, že by Saúdská Arábie měla snížit cílovou hodnotu zhruba na 1,5 bilionu dolarů. I v takovém případě by to však bylo o 50 procent více, než je tržní hodnota současných dvou největších společností Apple a Microsoft, jež se pohybuje kolem jednoho bilionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy