Nejvyšší bankovka zůstane platit déle, Venezuela chce uklidnit rabování a protesty

ČTK ČTK
18. 12. 2016 22:20
Venezuelský prezident Nicolás Maduro byl donucen odložit svůj záměr stáhnout z oběhu největší bankovku. Bankovka s nominální hodnotou 100 bolívarů se oficiálně přestala používat ve čtvrtek, banky za ni však nedostaly včas potřebnou náhradu. Překvapivé rozhodnutí vyvolalo ve Venezuele chaos. Řada Venezuelanů strávila spoustu času v dlouhých frontách ve snaze vyměnit bankovky za nové. Tisíce obchodů kvůli nedostatku hotovosti zavřely a mnozí Venezuelané zjistili, že nemají dost hotovosti.
Foto: ČTK

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro odložil zrušení platnosti nejvyšší bankovky v oběhu, které způsobilo nedostatek hotovosti a vyvolalo nepokoje po celé zemi. Bankovka s nominální hodnotou 100 bolívarů bude platit až do 2. ledna, řekl prezident ve státní televizi.

Později oznámil, že policie zadržela 300 lidí při pátečních a sobotních protestech a rabování. Mezi zatčenými jsou i představitelé opozičních stran. V ulicích měst, kde propukly nepokoje, hlídkují vojáci, informovala agentura AP.

Nejhorší násilnosti zažila v pátek a sobotu města Ciudad Bolívar a El Callao, kde byl podle policie při rabování zastřelen čtrnáctiletý chlapec. Policie v obou městech musela použít slzný plyn. Ze Ciudad Bolívar, které leží na jihovýchodě země, bylo podle agentury AP hlášeno občasné rabování ještě v neděli.

Bankovka se oficiálně přestala používat ve čtvrtek, banky za ni však nedostaly k dispozici potřebnou náhradu. Maduro v této souvislosti prohlásil, že "sabotérská" kampaň zahraničních nepřátel zdržela přílet tří letadel s novými bankovkami o nominální hodnotě 500, dva tisíce a 20 tisíc bolívarů.

Překvapivé rozhodnutí stáhnout bankovku z oběhu vyvolalo ve Venezuele chaos. Řada Venezuelanů strávila spoustu času v dlouhých frontách ve snaze vyměnit staré bankovky za nové. Tisíce obchodů kvůli nedostatku hotovosti dočasně zavřely a mnozí Venezuelané zjistili, že nemají dost hotovosti ani k nákupu potravin.

Zhruba 40 procent obyvatel Venezuely nemá bankovní účet, a nemůže tak místo hotovosti využívat elektronické transakce. Venezuela se navíc potýká s velmi vysokou inflací, takže i k malým nákupům je zapotřebí velké množství hotovosti, napsala agentura Reuters.

Opozice vyzvala prezidenta k demisi. "Máme vládu, která je při řízení ekonomiky naprosto hloupá a destruktivní. Jejím jediným cílem je udržet se za každou cenu u moci," uvedl opoziční předák Julio Borges.

 

Právě se děje

Další zprávy