Nejvíce oxidu uhličitého loni vypustily Tykačovy Počerady, druhé jsou Tušimice

ČTK ČTK
8. 4. 2021 12:43
Nejvíce oxidu uhličitého (CO2) ze zdrojů v Česku loni opět vypustila elektrárna Počerady - přes 4,5 milionu tun. Elektrárnu loni provozoval ČEZ, od letošního ledna patří do skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Na druhém místě je elektrárna Tušimice II. Uhelný zdroj, který provozuje ČEZ, vypustil více než 3,7 milionu tun CO2. Ukázala to data ze systému obchodování s emisními povolenkami.
Uhelná elektrárna Počerady
Uhelná elektrárna Počerady | Foto: Economia

Obě elektrárny byly největšími znečišťovateli i v loňské statistice. Na data upozornily ve čtvrteční tiskové zprávě ekologické organizace Greenpeace a Hnutí Duha.

Elektrárna Počerady proti roku 2019 vypustila loni zhruba o 200 000 tun CO2 méně. U elektrárny Tušimice II pokles činí zhruba milion tun CO2. Třetím největším znečišťovatelem je, stejně jako v předchozí statistice, paroplynová elektrárna Vřesová Sokolovské uhelné. Ta loni vypustila přes 3,2 milionu tun CO2, v roce 2019 to bylo 3,9 milionu tun.

"V čele žebříčku se překvapení nekoná - umístila se tam velká plýtvavá elektrárna Počerady, která podobně jako elektrárna Chvaletice nikdy neprošla komplexní rekonstrukcí a která nedodává žádné teplo," uvedl Lukáš Hrábek z Greenpeace.

"Obě si teď žádají o výjimky z emisních limitů, aby mohly být provozovány i nadále. Ať už vláda rozhodne o konci uhlí jakkoli, je jasné, že Počerady i Chvaletice by se měly co nejdříve uzavřít. Zvlášť v situaci, kdy Česká republika vyváží více elektřiny, než tyto dvě elektrárny dohromady vyrobí," dodal Hrábek. O dočasnou výjimku ČEZ požádal loni v březnu.

"Elektrárna Počerady byla i loni největším jednotlivým zdrojem emisí oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu. Vypustila více než všechny náklaďáky a autobusy dohromady. Pálí nejvíce uhlí ze všech elektráren a s nejnižší účinností. Vyrobená elektřina pokrývá jen část našeho vývozu," řekl energetický expert Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Do desítky největších zdrojů CO2 v Česku patří sedm uhelných elektráren a tři průmyslové podniky.

Uhelná komise loni v prosinci doporučila vládě ukončit využívání uhlí v Česku do roku 2038. Ministry termín rozděluje. Materiál Uhelné komise tak byl počátkem února stažen z jednání vlády, aby ho mohla připomínkovat ministerstva a vybrané instituce. Stejně jako komise volily mezi lety 2033, 2038 a 2043.

Video: Prunéřov spolykal 120 vagonů uhlí denně. Bylo tady fajn i s ním, svěřili se místní.

Po 53 letech utichla hnědouhelná elektrárna Prunéřov I. Za tu dobu vyrobila energii, která by Česku stačila na dva roky. | Video: Blahoslav Baťa, Kristýna Pružinová
 

Právě se děje

Další zprávy