Nejvíc pojistných událostí hlásí Češi z dovolené v Egyptě

ČTK ČTK
22. 5. 2014 10:47
Medicínské škody podle průzkumu ERV Evropské pojišťovny pomalu dohánějí škody ze storna zájezdů.
Egypt
Egypt | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Nejvíc pojistných událostí hlásí čeští turisté z Egypta, Řecka a Turecka. Turisté z Egypta přitom nahlašují dvakrát více škod než v ostatních destinacích. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research pro ERV Evropskou pojišťovnu.

Bez cestovního pojištění jezdí na dovolenou podle zjištění pojišťovny 14 procent Čechů.

Během tří letních měsíců nahlásí klienti u cestovního pojištění 55 procent všech pojistných událostí z celého roku. Mezi nejčastější diagnózy nahlášené pojišťovně patří gastroenteritida, záněty uší a očí, kožní problémy a sluneční alergie.

"Škody jsou od konce roku 2013 vlivem slabší koruny dražší, například operace slepého střeva ve Španělsku vyjde letos na 143 tisíc korun, což je o 13 tisíc víc než vloni," uvedl ředitel správy pojištění ERV Evropské Štěpán Landík.

Lidí častěji ruší zájezdy

Lidé podle něj také častěji ruší zájezdy, významně tak roste podíl škod ze storna zájezdů.

"Podíl škod ze storna už téměř dohání medicínské škody. Zatímco v roce 2012 činila storna 34 procent z objemu vyplacených škod, za rok 2013 to bylo už 45 procent. A zvyšuje se i objem škod z pojištění storna, ten meziročně stoupl o 16 procent," dodal Landík.

Podle průzkumu také roste počet zpožděných zavazadel, počet zcela ztracených zavazadel naopak klesá.

Hlavní dovolená přijde do 20 tisíc

Jak průzkum dále ukázal, většina Čechů je ochotná do své hlavní dovolené investovat kolem 15 tisíc korun za osobu, z toho 10 tisíc za nákup dovolené a do pěti tisíc korun jako kapesné. Naprostá většina, 90 procent lidí, nedá za dovolenou víc než 20 tisíc korun na osobu.

Nejoblíbenější činností na letní dovolené je podle průzkumu opalování a koupání, to dělá po většinu času více než čtvrtina - 27 procent Čechů. Na 40 procent turistů kombinuje odpočinek na pláži s výlety do přírody a okolí.

Téměř stejná část, 39 procent, sportuje, pro každého čtrnáctého Čecha je to hlavní náplň dovolené. Třetina Čechů se na dovolenou těší kvůli sexu, pro čtyři procenta je sex nejoblíbenější dovolenkovou činností. Čtvrtina Čechů jede na dovolenou raději bez partnera.

 

Právě se děje

Další zprávy