Největší ruské bance Sberbank rostl zisk, čekala ale víc

27. 3. 2014 9:57
Výsledek zůstal za očekáváním kvůli růstu rezerv na ztrátové úvěry.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Moskva - Největší ruské bance Sberbank vzrostl v loňském roce čistý zisk o 4,1 procenta na 362 miliard rublů (202,6 miliardy Kč) díky růstu objemu poskytnutých úvěrů. Výsledky však zaostaly za očekáváním banky kvůli růstu rezerv na ztrátové úvěry. Vyplývá to z dnešního prohlášení banky.

Sberbank loni v srpnu zhoršila svoji prognózu celoročního zisku na 370 miliard rublů, což bylo na dolním konci předchozího odhadu, který počítal se ziskem v rozmezí 370 až 390 miliard rublů. Kvůli zhoršující se ruské ekonomice banka musela navýšit rezervy na ztrátové úvěry na 133,5 miliardy rublů z 21,5 miliardy rublů předloni, a nepodařilo se jí tak cíl splnit.

Banky musí zvyšovat své rezervy, protože ekonomická situace se zhoršuje a roste pravděpodobnost, že firmy a jednotlivci budou mít problémy se splácením svých úvěrů. Sberbank nicméně upozornila, že poměr jejích špatných úvěrů k celkovému objemu úvěrů se snížil na 2,9 procenta z 3,2 procenta v předchozím roce.

Generální ředitel Sberbank German Gref tento týden prohlásil, že Rusku hrozí recese, protože investoři stahují peníze ze země, napsala agentura Reuters.

Sberbank předloni dokončila převzetí východoevropské divize Volksbanken International (VBI), jejíž součástí byla i česká Volksbank CZ, která loni změnila jméno na Sberbank CZ. Transakce byla první velkou akvizicí Sberbank mimo Rusko a přilehlé země.

 

Právě se děje

Další zprávy