Největší producenti vína v Česku: Bodují i obchodníci, kteří nemají žádné vlastní vinice

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
3. 4. 2017 12:35
Největšími procenty - včetně obchodníků - jsou Bohemia sekt a Bulk Wine Trade. Největším pěstitelem vinné révy je však Vinofrukt.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: germanwings.com

Brno - Největším producentem vína v České republice byla loni stejně jako v minulých letech skupina Bohemia sekt s produkcí téměř 172 076 hektolitrů vína, což znamená mírný pokles oproti roku 2015.

V desítce největších tuzemských producentů vína se kromě hlavních výrobců drží i řada obchodníků jako Royal Wine nebo společnost Pastra.

Vyplývá to z informací Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Největší tuzemští producenti vína za loňský rok (výrobci i obchodníci):

Producent Produkce
Bohemia Sekt 172 076 hl
Bulk Wine Trade 50 587 hl
Vinařství Velké Bílovice 46 905 hl
Bronislav Vajbar 44 188 hl
Royal Wine 41 414 hl
Zámecké vinařství Bzenec 40 927 hl
LP Wine 40 061 hl
Znovín Znojmo 27 782 hl
Pastra 26 224 hl
Château Valtice - Vinné sklepy Valtice 26 007 hl

Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ)

Statistiky, které ústav sleduje, vycházejí z hlášení o produkci. V něm se uvádí také víno, které daný obchodník s vínem do ČR doveze, stočí a následně - většinou ve formě sudového vína - prodá. V první desítce producentů tak jsou firmy jako Bulk wine, Vinařství Velké Bílovice, Royal Wine, LP Wine nebo Pastra.

"Tito obchodníci s vínem nevlastní žádné nebo jen minimum vinic a s vínem pouze obchodují. Například v sousedním Rakousku se může označit firma slovem vinařství pouze pokud dané vinařství vyrábí víno ze svých vinic. Forma nákupu vína a jeho prodeje nemá nic s vinařstvím společného. Ostatně to je situace, kterou bychom chtěli řešit příští řádnou novelou vinařského zákona," uvedl ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Kromě obchodníků se v desítce největších producentů drží dál Zámecké vinařství Bzenec, Znovín Znojmo nebo Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice. Největším pěstitelem vinné révy je stále společnost Vinofrukt s více než 500 hektary vinic. Za ní je Vinařství Mikrosvín Mikulov a společnost Neoklas, kterou loni koupila investiční skupina FPD Group.

Skupina plánuje na Moravě a na Slovensku v oblasti vinařství další akvizice. Letos do nich bude investovat asi 200 milionů korun. Na Moravě chce koupit jednoho vlastníka vinic a další firmu, která s vinohrady má i vinařský závod. Skupina chce vstoupit i na slovenský trh.

Největší pěstitelé vinné révy:

Vinofrukt 514,6 ha
Vinařství Mikrosvín Mikulov 470,8 ha
Neoklas 342,7 ha
Vinice Lahofer 309,4 ha
Vinice - Hnánice 279,0 ha
Vinice Hustopeče 261,0 ha
Stanislav Holec 229,3 ha
Zemědělská a.s. Čejkovice 227,4 ha
Vinné sklepy Lechovice 223,1 ha
Château Bzenec 194,2 ha

Zdroj: UKZÚZ

Podle Půčka je prakticky jedno, kdo vinice vlastní. "Důležité je, že zde jsou a dávají příležitost práce řadě lidí. Vinice nikdo ze svého stanoviště neodnese. Každopádně první desítka jsou velmi zajímavá čísla a ve srovnání například se sousedním Rakouskem nebo Německem, tak jsou o řád vyšší. Vlastnit a obhospodařovat 500 hektarů vinic v dostatečné kvalitě, již není sranda," uvedl Půček.

 

Právě se děje

Další zprávy