Největší nákup v historii Amazonu: E-shop se za miliardy dolarů rozšíří o kamenné obchody

ČTK ČTK, Jaroslav Krejčí
Aktualizováno 16. 6. 2017 16:38
Amazon za řetězec s potravinami Whole Foods Market zaplatí zhruba 13,7 miliardy dolarů. Whole Foods se soustředí na kvalitnější a tím pádem i dražší potraviny.
Obchod Whole Foods Market
Obchod Whole Foods Market | Foto: Reuters

Seattle/New York - Největší světový internetový prodejce Amazon se dohodl na převzetí řetězce obchodů s potravinami Whole Foods Market, zaplatí za něj zhruba 13,7 miliardy dolarů (asi 322 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která tak výrazně rozšiřuje své aktivity v oblasti kamenných obchodů.

Dohoda představuje největší akvizici v historii Amazonu. Očekává se, že transakce bude dokončena ve druhé polovině letošního roku, informovala agentura Reuters. V reakci na zprávu začaly na burzách výrazně klesat akcie maloobchodních řetězců.

Amazon zaplatí za každou akcii společnosti Whole Foods 42 dolarů v hotovosti. Kupní cena tak zahrnuje prémii 27 procent ke čtvrteční závěrečné hodnotě akcií na burze. Obchodování s akciemi firmy Whole Foods bylo v důsledku dohody pozastaveno.

Společnost Whole Foods bude své obchody nadále provozovat pod svou značkou. Generálním ředitelem řetězce zůstane jeho spoluzakladatel John Mackey.

Whole Foods se soustředí na kvalitnější a tím pádem i dražší potraviny. Podle posledních dostupných údajů provozuje 461 obchodů s potravinami, z toho 440 ve Spojených státech, 12 v Kanadě a devět v Británii, píše agentura DPA.

Na zprávu o převzetí negativně reagují akcie konkurentů Whole Foods a také ostatní maloobchodní řetězce v USA i v Evropě. Rozmach Amazonu totiž pro ně zejména do budoucna bude znamenat vážnou konkurenci.

Například akcie společnosti Wal.Mart padají o více než pět procent, řetězce Target dokonce o jedenáct procent. V Evropě míří dolů akcie společností Tesco, Carrefour či Ahold. Cenné papíry Aholdu, který má prodejny na východní pobřeží USA, dokonce zažívají nejhorší den za posledních devět let.

 

Právě se děje

Další zprávy