Vznikne největší hotelový řetězec na světě, Marriott koupí konkurenční Starwood

ČTK ČTK
16. 11. 2015 13:50
Hotelová síť Marriott International se stane novým majitelem konkurenčního řetězce Starwood Hotels & Resorts Worldwide. Po dokončení transakce za 12,2 miliardy dolarů vznikne největší hotelový řetězec na světě. Bude mít více než 5500 hotelů s 1,1 milionu pokojů ve více než 100 zemích světa včetně České republiky.
Marriott International - ilustrační foto
Marriott International - ilustrační foto | Foto: Marriott

New York - Hotelový řetězec Marriott International koupí za 12,2 miliardy dolarů (307,1 miliardy korun) konkurenční Starwood Hotels & Resorts Worldwide. Spojením vznikne největší hotelový řetězec na světě.

Cena je částečně v akciích a v hotovosti. Po dokončení transakce by současní akcionáři firmy Starwood měli mít v nové, sloučené společnosti podíl 37 procent. Dohoda by měla být dokončena v polovině příštího roku, uvedla agentura Reuters.

Dohromady budou mít řetězce více než 5500 hotelů s 1,1 milionu pokojů ve více než 100 zemích světa, včetně České republiky.

Starwood vlastní hotelové řetězce Sheraton, Westin nebo St. Regis a provozuje asi 1270 zařízení ve 100 zemích světa. Firma letos na jaře oznámila, že zvažuje nové strategické možnosti své budoucnosti.

V létě se v médiích objevily zprávy, že Starwood vede jednání o svém převzetí s největší hotelovou společností světa InterContinental Hotels a dalším provozovatelem hotelů Wyndham Woldwide a že se o něj uchází také čínský státní investiční fond a dvě velké čínské společnosti. Koncem října se pak objevila zpráva, že o převzetí Starwood má zájem řetězec Hyatt Hotels.

Marriott provozuje hotely jak pod stejnou značkou, tak pod dalšími 18 značkami, včetně Ritz-Carlton, Residence Inn, Courtyard či Renaissance. Provozuje přes 4300 hotelů a rezortů v 85 zemích. V loňském fiskálním roce příjmy firmy činily téměř 14 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy