Největší firmy střední Evropy: České jedničce patří v žebříčku bronzová příčka

Ekonomika Petr Kain, Ekonomika
8. 9. 2015 20:00
Polský PKN Orlen je největší firmou střední Evropy podle výše tržeb. Vyplývá to z letošního žebříčku pěti set největších podniků regionu, který každoročně sestavuje společnost Deloitte. Mezi pěti sty největšími firmami regionu se umístilo 79 podniků z Česka. Již pátým rokem se z českých společností nejvýše umístila Škoda Auto, která byla v celkovém žebříčku stejně jako loni na třetím místě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha – Největší firmou střední Evropy podle výše tržeb je polský PKN Orlen. Vyplývá to z letošního žebříčku pěti set největších podniků regionu, který každoročně sestavuje společnost Deloitte. Do střední Evropy řadí osmnáct zemí například včetně Makedonie, Bosny a Hercegoviny nebo Ukrajiny, naopak v ní chybějí Rakousko nebo Německo.

Druhé místo v žebříčku tržeb patří maďarské společnosti MOL, která stejně jako PKN Orlen působí v oblasti paliv. Na třetím místě skončila česká automobilka Škoda Auto. První pětku doplňují polská maloobchodní společnost Jeronimo Martins a další polská společnost PGNiG, opět podnikající v oboru paliv.

Mezi pěti sty největšími firmami regionu se umístilo 79 podniků z Česka – tedy stejně jako loni. Jde o nejnižší zastoupení od roku 2009. Tržby těchto českých firem meziročně klesly o 3,7 procenta. Doplácejí na tom, že se Česko dostávalo z krize pomaleji než ostatní středoevropské státy.

Již pátým rokem se z českých společností nejvýše umístila Škoda Auto, která byla v celkovém žebříčku stejně jako loni na třetím místě. Do první desítky se ještě dostala energetická společnost ČEZ, která oproti loňsku klesla o dvě příčky na osmé místo. O pět příček na dvanáctou pozici naopak poskočil Agrofert, z loňské dvanácté na patnáctou příčku spadla společnost RWE Supply & Trading CZ.

Pořadí a firma Stát (obor)
1. PKN Orlen Polsko (paliva)
2. MOL Maďarsko (paliva)
3. Škoda Auto Česko (autoprůmysl)
4. Jeronimo Martins Polska Polsko (maloobchod)
5. PGNiG Polsko (paliva)
6. Metinvest Ukrajina (zpracovat. průmysl)
7. Audi Hungaria Motor Maďarsko (autoprůmysl)
8. ČEZ Česko (energetika)
9. Lotos Polsko (paliva)
10. PGE Polsko (energetika)

Z pohledu jednotlivých odvětví se dařilo českému finančnímu sektoru, konkrétně bankám a pojišťovnám. Komerční banka v celkovém žebříčku mezi bankami obsadila čtvrté místo, Česká spořitelna byla pátá, ČSOB byla na sedmé a UniCredit Bank na desáté pozici. Mezi pojišťovnami skončila v první desítce Česká pojišťovna (3. místo) a Kooperativa pojišťovna (5. místo).

Celkově si v žebříčku oproti loňskému roku nejvíce polepšily rumunský maloobchodní řetězec Auchan (poskočil o více než 200 příček na 237. pozici), slovenský provozovatel přenosové soustavy SEPS a chorvatský operátor distribuční soustavy HEP – Operator.

Podrobnou tabulku najdete na webu Hospodářských novin.

 

Právě se děje

Další zprávy