Největší finanční centrum je New York, sesadil Londýn

ČTK ČTK
17. 3. 2014 17:51
Praha v žebříčku zahrnujícím 83 měst světa skončila na 75. místě. Výrazný růst zaznamenávají centra na Blízkém východě.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Město New York sesadilo po sedmi letech z pozice největšího globálního finančního centra britský Londýn. Praha v žebříčku zahrnujícím 83 měst světa skončila na 75. místě. Vyplývá to ze studie Global Financial Centres Index (GFCI), kterou vypracovala konzultační společnost Z/Yen.

Londýn sesadilo z první pozice několik faktorů. Patří mezi ně nejistota v celé Evropě, ale také dojem, že Londýn začíná být méně vstřícný k cizincům. Vliv měly i zprávy o možným manipulacích na trhu. Londýn sice zaznamenal proti předchozímu roku největší propad ze všech předních 50 center, avšak náskok New Yorku je pouze nepatrný.

Růst na Blízkém východě

Výrazný růst zaznamenávají centra na Blízkém východě, jako je Katar, Dubaj, Abú Zabí a Rijád, které se umístily ke konci první třicítky. Naopak 23 z 27 evropských center v žebříčku kleslo.

Nedaří se ani centrům v daňových rájích, které bojují se svou pověstí i s regulacemi. Všechna centra z daňových rájů vyjma Gibraltaru a Britských Panenských ostrovů v žebříčku klesly.

Varšava před Prahou

Ze středoevropských měst se před Prahu dostala Varšava, které patří 60. místo. Za Prahou pak skončila Budapešť. Bratislava v žebříčku největších finančních center není.

V nejnovější studii si polepšilo 29 finančních center, 47 si jich naopak pohoršilo. Tři centra se dostala do žebříčku poprvé, a to Almaty, Pusan a Casablanca. Nejvýraznější skok zaznamenalo Buenos Aires, které je nyní na 25. místě. Naopak nejvíce klesl Řím, který je teď na 54. místě. Poslední v žebříčku jsou Atény.

Index GFCI byl sestaven na základě hodnocení 3246 finančních profesionálů z celého světa. Respondenti mají ohodnotit centra, která jsou jim důvěrně známá, a odpovídají na množství dalších otázek souvisejících s jejich vnímáním konkurenceschopnosti.

Největší finanční centra podle GFCI:
1. New York
2. Londýn
3. Hongkong
4. Singapur
5. Curych
6. Tokio
7. Soul
8. Boston
9. Ženeva
10. San Francisco

 

Právě se děje

Další zprávy