Největší prodejce plynu Innogy prudce zdražuje. Ceny plynu zvedne průměrně o desetinu

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 13. 10. 2021 10:55
Největší dodavatel plynu v Česku Innogy Energie zvýší od 20. listopadu ceny plynu, u základního produktu Standard v průměru o 10,6 procenta. Měsíční platba v typickém rodinném domě naroste o zhruba 200 korun, pro stávající zákazníky s fixovanými produkty cena zůstane. Důvodem pro úpravu ceníků je podle ní dramatický růst ceny komodity na velkoobchodních trzích.
Foto: Thinkstock

Společnost však podotkla, že proti konkurenci roste cena mírnějším tempem, přičemž stávající zákazníci Innogy podle ní profitují z levných nákupů plynu v minulosti.

Nové ceny plynu se dotknou jen menší části odběratelů Innogy, uvedla firma. "Většiny našich stávajících zákazníků se toto navýšení cen vůbec nedotkne, dlouhodobé smlouvy s fixní cenou samozřejmě dodržíme," uvedl podle agentury ČTK ředitel skupiny pro maloobchod a marketing David Konvalina. "Ceny plynu u produktu Standard jsme upravovali naposledy loni na podzim, kdy jsme zlevnili o pět procent," doplnil šéf skupiny Innogy Tomáš Varcop.

Innogy je největším dodavatelem plynu v Česku, má 1,1 milionu odběratelů plynu a asi půl milionu odběratelů elektřiny. Pro modelového zákazníka, který na zemním plynu pouze vaří, reprezentuje nový ceník Innogy podle společnosti nárůst měsíční platby o 15 korun. Zákazník v bytě si měsíčně připlatí 70 korun a rodině v menším rodinném domě narostou měsíční náklady na ohřev teplé vody a vytápění plynem o 200 korun, uvedlo Innogy.

Firma i přes růst velkoobchodních cen doporučuje ceny dodávek energií spíše fixovat. "Na jistotu a stabilitu spojenou s našimi fixovanými produkty se aktuálně spoléhá více než polovina našich zákazníků. Volba spolehlivého dodavatele byla pro zákazníky prozíravým krokem. Zvláště dnes, v době, kdy někteří konkurenti neférově převádějí klienty na několikanásobně vyšší tržní ceny, nebo jim fixní smlouvy vypovídají," dodal Konvalina.

Ceny na rekordu

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše. Kromě dopadu na zákazníka způsobila situace problémy také samotným  dodavatelům.

Zdražují ti menší, kterým na nákup energií pro zákazníka přestávají stačit prostředky. Růst cen se proto snaží přenést na svého zákazníka. Někteří tak ovšem činí i formou nepříjemných právních kliček. Na ERÚ se obracejí stovky klientů, jejichž dodavatelé začali dramaticky měnit ceníky.

Jsou mezi nimi i lidé, kteří měli produkt s fixovanou, respektive zdánlivě garantovanou cenou, jejž se jim teď jejich dodavatel snaží ukončit. Zatímco totiž produkt sliboval neměnnou cenu na další rok, šlo ve skutečnosti o smlouvy na dobu neurčitou, které může zákazník, ale i dodavatel kdykoliv vypovědět a po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty ukončit.

"V některých případech dodavatelům takový krok smlouvy skutečně umožňují, není tomu tak ale vždy. Jestliže smlouvy byly uzavírány na dobu určitou a s pevně garantovanou cenou, dodavatel je povinen smluvní ujednání dodržet a nemůže se z něj jednoduše vyvázat. Všem spotřebitelům proto doporučujeme, aby si znovu přečetli smlouvy, než na alternativní nabídku přistoupí, a nenechali se nutit k rychlé a pro ně nevýhodné změně ceníku," radí Markéta Zemanová, členka rady ERÚ.

Lidé, kteří nejsou s novými podmínkami menších dodavatelů spokojení, se následně snaží přejít ke konkurenci. Ti největší typu ČEZ, PRE, E.ON nebo právě Innogy tak v posledních dnech registrují z této strany obrovský zájem, některé firmy hovoří až o tisících nových poptávek denně. Například ČEZ či PRE ale z tohoto důvodu museli v některých případech přistoupit na výrazné navýšení cen - a to právě pro nově příchozí zákazníky. 

Společnost MND pak ve čtvrtek přestala nové klienty dokonce přijímat úplně, podle firmy je cílem zajistit všem stávajícím i novým zákazníkům dlouhodobě udržitelné a stabilní podmínky.

Uplynulý víkend ukázal, jak to vypadá, když celou zemi postihne blackout:

Opravdový blackout. Libanon se potýká s výpadkem centrálních dodávek elektřiny. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy