Největší český veletrh otevřel. V Brně vystavuje své stroje nejvíce firem za osm let

Vojtěch Kubát
3. 10. 2016 10:22
V Brně začíná Mezinárodní strojírenský veletrh. Představí se na něm nejvíce firem za posledních osm let. Hned 150 jich přijelo z Číny. Souběžně se konají i odborné veletrhy obráběcích strojů, plastů či svařovací techniky. Na veletrh míří čelní představitelé vlády i prezident Miloš Zeman.
Brněnské výstaviště
Brněnské výstaviště | Foto: www.bvv.cz

Brno – Na brněnském Výstavišti v pondělí otevírá brány největší veletržní akce v Česku – Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV). Na přehlídce se představí celkem 1670 firem, což je nejvíce od roku 2008. Zhruba polovina jich je ze zahraničí. Celkově je na průmyslovém veletrhu zastoupeno 34 zemí.

Mimo ty české zde vystavují především společnosti z Německa, Slovenska nebo Itálie. Sto padesát firem – většinou státních holdingů – ale přijelo i z Číny, která je letos partnerskou zemí veletrhu. Zároveň jde o historicky nejvyšší účast čínských podniků na podobné výstavní akci ve střední či východní Evropě. Až dosud se prezentovaly v takovém rozsahu hlavně na veletrhu v Hannoveru.

Podle ředitele Brněnských veletrhů Jiřího Kuliše by MSV během pěti dní mělo navštívit až 85 tisíc lidí, což by bylo o deset tisíc více než před rokem. "Má na to vliv celkový vzestup veletržnictví v Evropě. Navíc letošní ročník výstavy připadá na sudý rok, který bývá tradičně silnější," dodává Kuliš.

Současně se koná i specializovaný veletrh obráběcích strojů (IMT), slévárenský Fond-ex, veletrh svařovací techniky Welding, veletrh plastů, pryže a kompozitů Plastex a veletrh technologií pro povrchové úpravy Profintech.

Hned v první den konání veletrh navštíví špičky české politiky. Na sněmu Svazu průmyslu v pavilonu A vystoupí prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka. Přítomní budou i ministr financí Andrej Babiš nebo ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Během veletrhu se koná v areálu také několik exportních konferencí, především Česko-Čínské a Česko-Indické obchodní fórum o obchodní nebo Business den Ruské federace.

Vůbec poprvé je na MSV k vidění samostatná expozice technologických start-upů. Zatím jde pouze o osm firem z Česka a Slovenska. Šéf BVV Kuliš chce ale do budoucna specializovanou výstavu začínajících podniků rozšiřovat. "Podobně jsme před dvěma lety začínali s expozicí výrobců, kteří se zaměřují na 3D tisk. Letos mají už podruhé vlastní pavilón," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy