Největší česká cestovní kancelář Exim tours zvýšila zisk téměř o desetinu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
27. 4. 2017 10:50
Exim tours loni vzrostl zisk před zdaněním na 171 milionů korun. Tržby v Česku zůstaly na úrovni čtyř miliard korun.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Největší české cestovní kanceláři Exim tours loni vzrostl zisk před zdaněním o devět procent na 171 milionů korun. Tržby v Česku zůstaly na úrovni čtyř miliard korun.

K růstu zisku společnosti pomohly dva faktory. "Dobrý odhad našeho prodejního potenciálu, tím i menší objem doprodejů - tedy zájezdů v režimu last-minute - a využití pozice mateřské DER Touristik při nákupech kapacit především v Řecku a Španělsku," uvedl generální ředitel CK Ferid Nasr.

Právě v Řecku a Španělsku bylo podle něj pro české cestovní kanceláře velmi obtížné dostat dodatečné kapacity v konkurenci s britskými a německými kancelářemi.

Češi loni podnikli 4,3 milionu delších cest, ve srovnání s rokem 2015 o 70 tisíc více. Celkový objem ročních tržeb z cestovního ruchu dosahuje v ČR zhruba 45 miliard korun. Z toho prodej zájezdů dosahuje téměř 30 miliard korun, prodej ubytování a dopravy 10,2 miliardy a ostatních služeb 4,6 miliardy korun. Služeb cestovních kanceláří využívá v ČR při svých cestách do zahraničí průměrně třetina cestujících, což je s Rakouskem nejvyšší podíl v Evropě.

Exim Holding je od roku 2012 součástí německé DER Touristik Köln GmbH, divize REWE Group. Společnost působí v Polsku, na Slovensku a v Maďarsku. Příjmy skupiny Exim Holding z prodeje zájezdů dosáhly v roce 2015 celkem 5,9 miliardy korun.

Exim tours, CK Fischer a Čedok patří mezi tři největší české cestovní kanceláře. Tržby cestovní skupiny Fischer v ČR a na Slovensku loni zůstaly na úrovni čtyř miliard korun. Zisk klesl na 90 milionů korun. CK Čedok zatím výsledky za loňský rok nezveřejnila, v roce 2015 měla ztrátu 160 milionů korun a tržby 1,96 miliardy korun. Generální ředitel Jan Koláčný loni v prosinci řekl, že hospodaření firmy se za rok 2016 dostalo na "černou nulu" při mírném růstu tržeb z předloňských dvou miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy